Планината Кайлас и езерото Манасаровар

03.12.2011
Планината Кайлас в Хималаите

Планината Кайлас е свещено за източните религии място. Тайните възвишения са разположени в отдалечения тибетски западен край на Хималаите.

Тази планина се смята за сакрално за хиндуиските и будистките вярвания. Според легендата на митологичния връх живее богът на унищожението и възстановяването – Шива. Планината Кайлас е разположена сред шест планински хребета и оттук тръгва и най-главния вододел на югоизточна Азия. От планината извират четири различни реки, които се спускат надолу сред скалите в посока на четирите краища на света. Много от представителите на източните религии смятат това място за люлка на човечеството и център на света.

От санскритски Кайлас се превежда като кристал. На езика на тибетците свещените върхове се казват Ганг Римпоче, което в превод значи скъпоценен камък от сняг. Джайнистите пък я назовават като Астапада.

Според всички религии, които почитат планината като свещена, никой не трябва да стъпва на територията й или да се изкачва по склоновете й, защото ще извърши грях. Тук се разказват множество истории за смелчаци, дръзнали да се опитат да покорят върха, но загинали, докато се катерели по склоновете й. И до ден днешен планината остава непокорена.

Самият връх от векове е място за религиозни поклоничества, като до него се стига изключително трудно. Вярващите трябва да извървят 52-километров обиколен път, за да стигнат до върховното свещено място. Пътят за будистите е по часовниковата стрелка, а за вярващите в бог Бон е в обратна посока. Този ритуал се нарича кора. Според вярванията този, които успее да направи 108 обиколки на планината, получава просветление.

Планината Кайлас

Поклониците в планината Кайлас не пропускат да се гмурнат в намиращото се тук езеро Манасаровар, наричано още езерото на просветлението и самоосъзнаването. Със своите 4585 м надморска височина това е най-високото сладководно езеро на земята.

През 1985 г. известният алпинист Райнхолд Месснер получил от китайските власи разрешение да изкатери Кайлас, но се отказал в последния момент.

През 2000-та година испанска експедиция също получила срещу значителна сума позволение от китайските власти да покори върха. Групата сформирала команден лагер в подножието на Кайлас, но да тръгне нагоре по склоновете така и не успяла. Стотици активисти преградили пътя на алпинистите, подкрепяни от Далай-лама, ООН, редица крупни международни организации и милиони вярващи от всички краища на света. След техния протест на испанците се наложило да се откажат от амбизиозните намерения.

3.9
Общо гласували: 15
5 5
4 5
3 3
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати