Химеджи (Himeji)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Химеджи (Himeji)

Химеджи (Himeji Castle) е известна местност в Япония, запазила най-внушителната крепост в страната. Комплексът е разположен в (Himeji) в префектурата Хиого ( Hyōgo Prefecture), на северозапад от столицата Осака.

Този малък град е известен с мащабната си крепост, която в периода около 1500 г., тя е считана за най-големият замък в цяла Азия.

Химеджи не разполага със собствено летище. Най-близката международна аерогара е международно летище Кансай (Kansai). От там в посока на старинната крепост има автобусни линии осем пъти на ден. Може да кацнете и в Кобе и Осака, откъдето също има удобен транспорт до Химеджи.

Дворцовият комплекс е известен в Япония като Ширасагиджо, което в превод значи Замъкът на бялата чапла. Построен в началото на 17-тото столетие замъкът е проектиран така, че да напомня птица, разперила крила по време на полет. Местността е била укрепена още през 14 в., но три века по-късно по заповед на Икеда Терумаса е издигната внушителната крепост. Подобно на всяка такава в Япония, крепостта е оградена от защитен ров, след които следват масивни защитни стени. На четерите ъгъла са издигнати наблюдателни кули. Централната от тях достига пет етажа. Единствените части запазили се от оригиналната сграда са на външния коридор на т.нар. козметична кула.

Докато се стигне до вътрешната част на замъка се преминава по пътека, която преминава покрай малки кули, стени и масивни дървени порти. Централаната кула, наричана още дайтеншу гледа наизток към малък двор, където самураите на феодалния господар са извършвали ритуалните убийства – сепуко. В южната част от двора е разположен кладенец, за който се смята, че е бил дом на духове. Централната кула е на пет етажа, закрепена от масивни дървени колони. Всички туристи, които идват тук не пропускат да се изкачат най-горе на кулата, откъдето панорамата в наистина впечатляваща.

Освен главният дворец, в Химеджи особено интересни за посетителите са храмовият комплекс Енгьоджи, т.нар. Вътрешно море, Историческият музей на префектурата Хиого, както и Литературният музей.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
54
42
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Вили
Вили
02.06.2012 18:12
Имала съм щастието да бъда там!!!
0
0