Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Национален парк Асо

Национален парк Асо

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Национален парк Асо

Национален парк Асо (Aso National Park) е разположен на вулканичния остров Кюшу в Япония, който се намира в най-южната част от останалите главни острови на страната. В самата среда на острова е разположена живописната планинска верига Асо, която е една от най-красивите и уникални планини в цял свят.

Районът на планината, който е обявен за национален парк, е изграден от контрастни пейзажи и панорами. Тук тучни зелени поляни и гъсти гори се редуват с голи черно-кафяви полета от лава, изригнали някога от кратера на планината, която смайва с причудливите си форми и ридове.и странен форма планински вериги.

До вулканичният остров Кюшу най-лесно се стига със самолет, който каца на летището на близкоразположения град Кумамото. Оттам до района на националния парк се стига с помощта на железопътни линии.

Национален парк Асо

Самата планина Асо представлява активен, многосъставен вулкан, с калдера около 130 км. На туристите, които имат проблем с дишането или страдат от астма, не се препоръчва да се доближават близо до вулканичния кратер.

В този зависим от вулканичната актовност район живеят около 75 000 души, които са разпределени в общо пет градчета и села. Повечето от туристите идват тук най-вече заради планината Накадаке, която е активният вулкан в калдерата. За последно той изригва в края на миналия век, а в наши дни от кратера му редовно се издигат големи количества серни и други отровни газове.

Това е и причината престоят на посетителите тук да е ограничен до ден –два. За удобство на посетителите е изграден кабинков лифт, с който най-лесно и приятно се доближава действащия вулкан. Разбира се вариантите да отидете дотам с кола или пък пеша, разхождайки се сред смесената природа, също са валидни.

Като антипод на внушителния кратер местността изобилства от множество красиви и плодородни поля и хълмисти тучни пасища. Често те са прекъснати от плитки езера. В северната посока към стената на кратера се е образувала зона, обрасла с буйна и гъста растителност, която местните наричат Зелената Ниагара.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
51
40
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати