Pochivka.com»Статии и Новини»Острови»Остров Яку, Якушима (Yaku Island)

Остров Яку, Якушима (Yaku Island)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Остров Яку, Якушима (Yaku Island)

Остров Яку или известен още като Якушима е сравнително малък остров край източните брегове, на около 70 км от най-южната точка на остров Кюшу (Kyushu) в Япония. Намира се до Танигашима (Tanegashima) и северно от Окинава(Okinawa), в префектура Кагошима (Kagoshima).

Въпреки, че не е редовно посещавана и известна дестинация за западните туристи, Якушима е любимо място за отдих на много японци, в следствие на което островът е с много добре развита инфраструктура. Достъпът до него е лесен, а за посетителите е изградена мрежа от хотели, ресторанти и барове.

Транспортът до острова е или по въздух или по вода. Яку разполага с малко летище, на което има редовни полети от и до Кагошима. Има фериботни връзки към Кагошима и Шима четири пъти дневно. До Якушима се пристига за около два часа, но понякога корабите се спират заради лошото време.

Макар и изключително красив Яку не се радва редовно на слънчево и ясно небе. Това е едно от най-дъждовните места в Япония, с измерени валежи в 50% от дните на годината. Годишната интензивност на дъжда е от 4000 до 10 000 литра на кв. м. Поради своята изолация, стръмен релеф и непредсказуем климат Яку е едно от природните чудеса на Япония. Бреговете се състоят от скалисти морски плажове и зелените планини, които започват рязко в централната част на острова. Тук се извисяват около 30 върха, повечето от които достигат височина над 1000 м. Рекордьорът е връх Миянура, който достига повече от 2000 м надморска височина.

Флората тук е извънредно богата – срещат се видове, типични за субтропиците, както и субарктични растения по по-високите планински части. Островът е известен с гигантските си кедрови дървета, някои от които са на хиляди години. Те виреят при надморска височина около 800 и 1600 м, като всяко е кръстено с отделно име и се тачат като свещени. Дървото Джомон Суги е на близо 7000 г. Обиколката на дънера му е около 16, 4 м, а 8-9 души с разперени ръце едва успяват да го обгърнат. Освен него още няколко огромни кедъра впечатляват с причудливите си форми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати