Сринагар

08.01.2010

Сринагар е един от най-красивите и запомнящи се градове в цяла Индия. Заобиколен от езера и планини Сринагар е най-голямото населено място в спорната област Джаму и Кашмир (Jammu and Kashmir). Разположен e в долината на Кашмир около и върху двата бряга на река Джелум (Jhelum River), която е приток на свещената река Инд (Indus). От столицата Делхи Сринагар лежи на разстояние малко по-малко от 900 километра в северна посока.

Въпреки, че днес Сринагар е доста оживен, той е успял да съхрани романтичната си атмосфера, която напомня на Венеция заради плаващите местни лодки и известните къщи кораби. Особено впечатляващи тук са двата старинни моста, които свързват двете разделения на града. Уникалните къщи-кораби са разположени навсякъде по бреговете на околните блестящи езера, най-вече по крайбрежието на езерото Дал.

Srinagar

Името на града носи етимологичното си значение от санскритски. То е съчетание от две думи – сри, което означава богатство и изобилие, и нагар, което се превежда като град. Сри също така е името и на хиндуистката богиня Лакшми (Lakshmi). В буквален превод Сринагар означава градът на изобилието и богатството.

Разположен в изключително благоприятен климатичен пояс, Сринагар от векове е бил любимо място за почивка на великите индийски владетели. Те идвали тук, за да избягат от досадните жеги през лятото. От могулските владетели, които също предпочитали Сринагар за отдих, днес са станали уникални исторически паметници, като джамии и красиви градини. Част от тях са Чазма Шахи, които представляват кралските фонтани, Дворецът на феите – Пари Махал, Градината на пролетта – Нишат Багх и др.

Сринагар има многовековна история още от 3 столетие преди н.е. Като селище се оформя преди около 2000 г. под ръководството на крал Праварасена II. Смесената култура тук е особено атрактивна за туристите, които идват да разгледат това униклано място, пазещо традициите на няколко религии.

Една от забележителностите в Сринагар е храмът Шанкарачаря, който е построен още през 371 г. преди н.е. в чест на бог Шива. Свещеното място се издига на хълм, висок около 335 м, откъдето се открива чудесна гледка на цялата местност.

Най-подходящото време за посещение на Сринагар е пролетта, лятото и есента. Въпреки, че климатът тук е благоприятен целогодишно, все пак зимата е доста студено и силно заснежено.

4.6
Общо гласували: 5
5 4
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати