Джайсалмер

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Джайсалмер, Индия

Наричан още Златният град, Джайсалмер (Jaisalmer) е удивителен град в Индия, отразяващ традицията и културата на индийския народ, който е оставил тук много исторически паметници и забележителности. Разположението на града е в северозападната част на страната, в провинция Раджастан (Rajasthan). Районът е на границата между Пакистан и Индия, като заема пясъчников хребет в западния дял на пустинята Тхар (Thar Desert).

Джайсалмер е известен най-вече с едноименната си крепост. Тя е построена на хълма Трикута или хълмът с три върха. Построена е през 1156 г. от Равал Джайсал, след като той и народът му напускат предходните си домове и решават, че ще се установят тук. И днес повечето жители тук са потомци на първоначалните заселници. Крепостта се идига на 300 м над града, като е построена от жълт пясъчник. На масивните й стени има близо 100 кулички. Те ограждат пет свързани помежду си двореца.

Дворец в Джайсалмер

Най-големият от тях е владетелският замък Радж Махал. Отвъд дебелите стени са се запазили още три джайнистки храма, изградени в периода межди 12 и 15 в., един хиндуистки храм, както и доста домове на заможни хора от онова време.

В миналото местните жители са използвали доброто си географско разположение като средство за забогатяване. Те налагали такси на преминаващите търговски кервани. Джайсалмер се намирал на търговски кръстопът, свързващ Индия с Централна Азия, Африка, Персия, Египет и Арабия. След навлизането на морските пътища обаче, районът вече не печели така добре от търговците и се превръща в обикновена провинция. Навярно поради този факт, Джайсалмер е успял да съхрани до голяма степен старинните си сгради и архитектура като цяло.

За разлика от повечето крепости в Индия Джайсалмер и днес е функционираща. Отвъд стените животът върви, като има няколко хотела, ресторанта, магазини, както и жилища.

До Джайсалмер преди няколко години беше отворено военно летище, на което обаче кацат и граждански полети. Те обаче са ограничени, като са възможни единствено през периода октомври – май. Предвижда се 2010 г. отваряне на ново летище.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати