Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Орча, Индия (Orchha)

Орча, Индия (Orchha)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Orchha

Орча (Orchha) е красиво средновековно селище, което е запазило уникални архитектурни шедьоври на владетелски храмове. Градът е разположен в индийския щат Мадхия Прадеш (Madhya Pradesh), в района на Тикамагер в близост до град Джанси. Покрай Орча преминава красивата река Бетва (Betwa).

Селището е основано през 16 в. от владетелите на Бундела, а замъците, които са запазени и до днес, сякаш са застинали в първоначалното състояние, когато са били построени. По онова време Орча е бил столицата на едно то най-големите и най-могъщи царства във Централна Индия.

Орча е малко по площ и може спокойно да се разгледа с недълга пешеходна разходка. В укрепения град се влиза по мост, който е построен върху арки. Отвъд крепостните стени има три двореца – Радж Махал, Рай Парвен Махал, Джахангир Махал, както и няколко красиви храма и исторически паметници.

Трите двореца образуват отворен четириъгълник, като Радж Махал се намира в дясната му страна. Той е издигнат през 17 в. от шах Мадхукар. Външната фасада на замъка е изчистена и не толкова впечатляваща, колкото вътрешността. Влезете ли в замъка ще видите пленителни и колоритни стенописи, интерпретиращи религиозни сцени, както и уникални орнаментирани детайли.

Орча, Индия (Orchha)

Джахангир Махал е построен от раджата Бир Синг Джу Део също през 17 в, в чест на посещението на Орча от император Джахангир. Архитектурата на този замък е интересна смесица, а самият му екстериор е доста внушителен.

Доста интересен от храмовете тук е Рам Раджа, който има забележителна дворцова архитектура и високи заострени кули. Храмът е уникален, защото тук е единственото място в цяла Индия, където Рам се е считал за суверен.

До средновековния град може да се стигне с влак от старинния исторически Гвалор (Gwalior). Железопътният превоз спира обаче на около 15 км. от Орча – в Джански, затова трябва да наемете кола или авторикша. С автомобил пътят е около 20 мин, а с рикшата ще ви отнеме към 40 мин. До Гвалор пък може да стигнете с полети от Делхи, Мумбай или Ченай. Най-добре е да посетите мястото и замъците на Орча около есента или пролетта. От октомври до март времето е приятно е не е толкова горещо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати