Езерото Пичола, Индия

02.12.2009

Езерото Пичола (Pichola Lake) е красива природна забележителност, разположена в подножието на хълмовете Аравали в Индия. Намира се в град Удайпур (Udaipur), който е част от южната част на щата Раджастан (Rajasthan).

Езерото е изкуствено създадено и сладководно, като е част от няколкото езера, разположени в местността на град Удайпур. Изградено е през 1362 г., като е кръстено на близкото тогава село Пичола. Неслучайно наричат Удайпур още Градът на езерата. Направени главно с цел да са източник на питейна вода и напояване за нуждите на региона.

Езерото Пичола, Индия

Насред езерото има два острова, на които са построени уникално красиви дворци и храмове – Джаг Нивас (Jag Niwas) и Джаг Мандир (Jag Mandir), от които гледката към езерото е уникална. Три от останалите водни басейни се свързват последователно с Пичола посредством красиви мостове. Голямото езеро се свързва с по-малкото посредством дъгообразен мост построен още в средата на 19 в. Следващото езеро има кристално чиста вода и е заобиколено от красиви хълмове с малки вилички около него.

Най-големите забележителности в района на Удайпур са градският Дворец , който днес е превърнат в Музей, както и прелестният дворец с уникален изглед към езерото – Саджангар. Навремето предназначението му е било като лятна резиденция на владетелското семейство, което идвало тук в сезона на мусоните. Когато се разходите из околията ще видите красиви места с доста, но по-малки дворци, храмове, заобиколени от живописни улички и градини с фонтани.

Красивите дворци на островите в езерото са най-голямата туристическа атракция. Джаг Нивас е построен изцяло от бял мрамор още през 18 в. Днес той е превърнат в луксозен хотел. Джаг мандир пък има цял комплекс от постройки, изградени от червен пясъчник. Някога тук е идвал на почивка шах Джахан, а според преданият именно този замък го е вдъхновил да построи Тадж Махал (Taj Mahal)

4
Общо гласували: 3
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати