Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Замъкът Траутмансдорф и неговите градини

Замъкът Траутмансдорф и неговите градини

Замъкът Траутмансдорф и неговите градини

Алпите неслучайно са известни като любимата планина на всички европейци. Няма как да се определи кои техни части са най-красиви или най-посещаеми, но ако търсите по-мек климат и не практикувате толкова екстремни спортове, е по-добре да се насочите към Италианските Алпи и по-точно към региона Трентино - Южен Тирол, разположен в северните части на Италия. Самият Южен Тирол е посещаван всяка година от близо 6 млн. туристи, което го нарежда сред световноизвестни туристически дестинации като Дубай, Тибет и Доминиканската република. 40% от неговите площи са обявени за защитени територии, в които влизат и 8 природни парка.

Сред най-известните градове в Южен Тирол е Мерано, в който живеят близо 39 000 души. Неговата слава на планински курорт с минерални бани датира още от 19 в., а от 15 до средата на 19 в. е бил столица на графство Тирол.

В символ на град Мерано се е превърнал замъкът Траутмансдорф (Trauttmansdorff) и неговите великолепни градини. Те са отворени за посетители от 2001 г., а през 2005 г. тревните площи и тяхното богатство на растителност са обявени за най-красивата ботаническа градина в Италия.

Замъкът Траутмансдорф

Градините са разположени около замъка Траутмансдорф, който датира от 1870 г. От най-значимите исторически събития в неговата история е 7-месечният престой на императрица Елизабет-Австрийска през 1870 г., която била така завладяна, както от архитектурата на двореца и удобствата, които предлагал, така и от пищните му градини и дори се замислила дали да не го купи и да го превърне в своя резиденция.

Днес в замъка Траутмансдорф се помещава музей, посветен на историята на туризма в Южен Тирол, както и на възникването на град Мерано като курорт. Музеят се казва Туризеум и е наистина едно от местата, на които ще можете най-добре да вникнете в миналото, сегашното и бъдещето на провинция Южен Тирол.

Мерано, Замъкът Траутмансдорф

Повечето посетители на Траутмансдорф идват обаче заради градините. Те са разделени на 4 сектора - градина с тераси и водоеми, горски сектор, слънчев сектор и сектор, в който могат да се видят характерните за региона растителни видове. В цялата ботаническа градина виреят над 100 000 вида растения.

От особен интерес за гостите на ботаническата градина е платформата за наблюдение. Тя е изградена от архитекта Матео Туна и е направена от стомана. Въпреки всичко, гледана отдалеч, изглежда съвсем нестабилна, сякаш изградена от детски конструктор. Заради нестандартната си форма, както и заради невероятните гледки, които се разкриват от нея, е кръстена Бинокъла. Освен замъка Траутмансдорф и неговите градини от нея можете да видите заобикалящите ги алпийски върхове, тучни хълмове, лозя и идиличните къщи на местните жители.

Площадката за наблюдение в Мерано и изглед към градините на замъкът Траутмансдорф

Можете да посетите ботаническата градина и замъка Траутмансдорф по всяко време на годината, но е добре да избирате по-прохладните пролетни и есенни месеци. В Мерано интерес представлява и църквата Св. Никола и замъкът на Тирол.

Ако предпочитате по-хладните месеци за разходка, не забравяйте, че в Мерано в началото на ноември се провежда популярният от 1992 г. винен фестивал, който е едно истинско приключение за ценителите на виното и кулинарните умения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати