Езерото Тоба

09.01.2013
Езерото Тоба

Езерото Тоба е най-голямото и най-дълбокото езеро в света, разположено във вулканична калдера. Този огромен воден басейн, посредата на който се намира мистериозния остров Самосир, е разположен в оголените планински части на северната част на индонезийския район Суматра.

Езерото Тоба се е образувало преди около 74 000 години в следствие на изригване на вулкан. Днес размерите му достигат до около 1707 кв. км площ, а на места дълбочината му е към 530 м. Предполага се, че то во е най-голямата активна калдера в цял свят. Според някои проучвания тя може би е последица от промяната на климата преди хилядолетия, който е причинил ледников период на планетата ни. Днес туризмът в района е по-слаб, в сравнение с миналите години. Поради тази причина тук цените са евтини, няма тълпи от посетители и е сравнително спокойно място за почивка.

Около Езерото Тоба

Остров Самосир е разположен по средата на езерото Тоба, като на дължина достига 45 км, а на ширина – 20 км. Известен е още като „Островът на мъртвите”. Местното население е представено от племето Батак, който в наши дни са предимно християни. В централното си плато островът е с височина 780 м над морското равнище. В посока южна и западна част на Самосир са разположени повечето от малките селища на местните. На западния бряг има мост, който започва при Пангуруран и който свързва островчето със Суматра.

Къщите тук са особено специфични, като почти всяка носи на фасадата си родов символ или знак. Всички на направени от дърво, като покривите са доста високи и силно скосени. Най-голямата туристическа атракция, която може да се види тук са саркофазите Тоба Бакат. Открити през 30-те години на миналия век, те представляват гробове, в които се пазят тленните останки на целия род или семейство. Някои от тях са на повече от 200 г.

Най-удобнията начин да се стигне до езерото Тоба е да кацнете на местното летище в Медан, след което да се придвижите по суша до Парапат – градът, до който е разположени езерото Тоба. Разстоянието между двата града е около 4 часа с кола и към 6 часа с автобус от междуградския транспорт. Най-хубавото време през годината за туристически обиколки е между юни и септември.

4
Общо гласували: 4
5 2
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати