Замъкът Рабати

Замъкът Рабати

Грузия е красива държава, разположена между Европа и Азия. Населението ѝ е 5 млн. души, а територията, която заема е 69 700 кв. км. Посетителите на страната могат да се насладят на красиви природни и културни забележителности.

Пейзажът е изключително разнообразен – варира от низини, блата, дъждовни и влажни гори, ледници и вечни снегове. Една от най-красивите и посещавани забележителности е замъкът Рабати.

Замъкът Рабати е една от най-красивите забележителности на Грузия. Крепостта се намира в южния град Ахалцихе. Строена е през 13 век. Масивното съоръжение е разработено под влиянието на различните култури на народите, борили за надмощие в региона през този период от време. Това обяснява и многобройните стилове, преплетени по невероятен начин в красивото здание.

Замъкът представлява масивен комплекс от сгради, обграден от висока крепостна стена. Площта му е повече от 7 хектара. На тази територия има построени църква, джамия, минаре и синагога. Думата Рабати идва от арабски и означава укрепено място. Обикновено се отнася за търговския район на крепостта.

Замък Рабати

От XIII до XVI век величественият замък е резиденция на грузинската династия Джакелис, а градът Ахалцихе е тяхно феодално владение. От 1521 година цялата област става част от Османската империя. В края на XIX век тези земи влизат в състава на Руската империя.

През цялото това време крепостта Рабати е важен център от търговска и стратегическа гледна точка. По времето на СССР границата с Турция е затворена и той губи своето значение. Разпадането на Съветския съюз и променената геополитическата ситуация дава нов стимул за развитието на града.

Новите власти в Тиблиси с цел привличане на туристи и популяризиране на Грузия започват грандиозно възстановяване на крепостта. То протича 15 месеца. Завършването му е отбелязано със специален концерт на световно известния френски певец Шарл Азнавур, чийто баща е роден в Ахалцихе.

Крепостта Рабати е огромна. Източната ѝ стена е дълга около 380 метра, а западната - около 150. Източната долна половина на крепостта е публична и е отворена денонощно.

В близост се намира най-големият хотел в средновековния град - хотел Рабати, туристически информационен център, магазин за вино на компанията Хареб и няколко точки за продажба на минерална вода и безалкохолни напитки.

Тук всичко е направено много демократично: на стената можете да се изкачите навсякъде, на всички кули, можете да отидете и да се изкачите до върха.

Грузия е много интересна и мистична страна, а според легендите дори тук Язон е открил Златното руно. Туристите ще открият пъстра смесица от култури, интересни забележителности и красива природа.

Други забележителности, които може да посетите в страната са древната столица на държавата – Мцхета, Кутаиси, пещерния град Уплистсикхе, столицата Тбилиси. Многобройните църкви също са много интересни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати