Паданг Панджанг

Паданг Панджанг

Остров Суматра се намира в Индонезия и е шести по големина остров в света със своята площ от 473 хил. кв.км. Територията на красивия остров има разнообразен релеф, като на него има и много върхове, които са над 3000 метра.

Много действащи вулкани има на острова, като най-високият е Керинчи. Красивата природа и интересните традиции привличат редица туристи от цял свят. Едно от най-красивите градчета на острова е Паданг Панджанг.

Паданг Панджанг е живописен град, намиращ се в прохладните планини в западната част на остров Суматра. Името, преведено от индонезийски, означава дълго поле.

Населеното място е на 50 километра източно от столица на една от най-големите провинции на индонезйския остров - Паданг. Интересен факт е, че макар и разположен на остров, градът няма излаз на море.

Паданг Панджанг е разположен върху плато, намиращо се в полите на вулканите Маунт Марапи и Маунт Сингаланг. Големината му е 23 квадратни километра, а населението е около 50 000 човека.

В града се намира най-голямата косерватория по изкуствата в Югоизточна Азия - Sekolah Tinggi Seni Indonesia. Много често могат да се видят артисти, които репетират совите изпълнения.

Ако човек се завърти за по-дълго време там, може дори да си уреди някой друг урок по барабани и флейта, разбира се срещу заплащане. Малките кафета около кампуса пък могат да се окажат ползотворна сцена за срещи с хората на изкуството.

Градчето се е разпростряло в последното десетилетие по склоновете на надвесените над него вулкани. Историята и многото култури, сблъскали се в Паданг Панджанг, са дали своето отражение в местната архитектура.

След кратка разходка по улиците туристите могат да забележат освен местните орнаменти по сградите още индийски, китайски, европейски и камбоджански мотиви. В града има футболно игрище, няколко джамии, будистки храм и огромен парк.

От 2008 г. насам Паданг Панджанг е единственият град в Индонезия без реклами за цигари. В публичното пространство, обществения транспорт и детските площадки пушенето е строго забранено. Вреденият навик е разрешен само в специално изградени помещения, като площта е изключително ограничена.

В една сграда, колкото и да е голяма, може да има само едно такова помещение, гласи още наредбата на местните власти. През 2014 година градчето нашумя с това, че всичките пулмолози – лекари, лекуващи болести по белия дроб, практикуващи в него, поискаха да се прехвърлят в други градове поради липсата на пациенти.

Градът дълго време е бил търговски център, за който са се водили постоянни войни между Британската и Холандската търговски империи, през които той често е бил разрушаван.

През 1797 година унищожително земетресение от 7 степен по скалата на Рихтер го унищожава напълно, като тогава умират близо 80 процента от населението.

Важността на разположението му обаче подтиква местните власти бързо да го възстановят. Спомен от бедствието днес е паметник в градския център.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати