Национален парк Какаду

18.12.2011
Скални Рисунки в Какаду

Със своите близо 20 000 кв. км площ Национален парк Какаду представлява най-голямата природна защитена местност на територията на целия австралийски континент. Според много мнения той се нарежда и сред най-красивите национални паркове на нашата планета.

Национален Парк Какаду

От 1992 г. целият район е включен в списъка на Юнеско със световното природно наследство. До Национален парк Какаду се стига с кола или с организирано туристическо посещение от най-близко разположения град – Даруин. Той е на разстояние от 171 км. от „Какаду”. Целият му район е разположен в северната част на Австралия.

Наименованието Какаду идва от едно местно аборигентско наречие, което се е говорило в началото на 20 в. в северната част на района на парка. И днес потомци на тези племена са запазили този говор, но в значително по-малка степен. По тези земи са запазени най-големите образци на аборигентското скално изкуство под формата на рисунки.

Какаду - Петроглифи

Атрактивни скални галерии могат да се видят в Нурланджи Рок и Убир. Като цяло изкуството на местните племена се е запазило в над 5000 места, а рисунките в тях датират от различни епохи. От местните градчета има възможност да се наеме хеликоптер или малки самолети, с които може да се разгледа ако не цялата, то поне една значителна част от Национален парк Какаду.

В тази природна област влиза целият басейн на Саут Алигейтър Ривър, който е известен с голямата си популация на крокодили. По тези земи могат да се видят големи евкалиптови гори, тропически дъждовни гори и огромни прерийни територии.

Национален парк Какаду е приютил в себе си множество екосистеми. По тези земи се срещат два вида крокодили, които са доста опасни. Джонстъновите крокодили обитават териториите на водните басейни и се хранят предимно с риба. Гребнистите крокодили обаче се считат за най-големите влечуги на планетата. Те обитават както сладководните басейни така и солените води. С дължината си от 6 м те са изключително опасни и често се случва да нападнат невнимателни туристи.

4.2
Общо гласували: 6
5 3
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати