Pochivka.com»Статии и Новини»Планини»Планините на дъгата в Китай

Планините на дъгата в Китай

Zhangye Danxia

Скалните масиви Zhangye Danxia в Китай са известни още като Планините на дъгата. Много художници и фотографи от цял свят се възхищават на този шедьовър, който изглежда дори и на живо като перфектна живопис върху платно. Тази 400 квадратни километрова атракция се намира в провинция Гансу в Северен Китай.

Природният феномен представлява гъсто разположени стръмни скали, повечето от които са високи няколко стотин метра. Всичките са великолепни, гладки със заострени върхове, изидгащи от двете страни на поречието на минаващата от там река. Дори най-ниските зъбери изглеждат могъщо.

Преминавайки в района, човек вижда истински калейдоскоп от множество червени скални образувания, наподобяващи на странни и прекрасни фигури като замъци, конуси, кули, както и хора, приказни създания, птици и зверове. Върховете им надничат през мъглата и облаците, произвеждайки мираж на фантастични планини и паланки.

Планините на дъгата са перпендикулярни или имат много стръмни склонове, които хората гледат с благоговение. Повечето са невъзможни за изкачване.

Образуването на Планините на дъгата е започнало преди 6 милиона години. Геоложката им структура е формирана от ерозията на червен пясъчник, оформяне на изолирани върхове и стръмни разкрития. Красивите планини са започнали да се формират през Мезозоя – ера, която често е наричана Епоха на влечугите.

Планините на дъгата

Специалната му геоложка форма е създадена след хилядолетно излагане на бурните ветрове, вилнеещи в тази част на Китай, замразяването и размразяването на ледовете на върховете им. Така вятърната и водната ерозия са довели до създаването на този природен шедьовър.

По-ниско разположените диагонални червени слоеве са образувани най-вече през юрския период. Планините на дъгата са съставен предимно от червен пясък, пясъчник и утаечни скали. Това е типично за области със сух или полусух климат и е възможно единствено след оголването на кръстосани слоеве в земните недра, при което се появяват стръмни стени, вертикални фуги и най-вече разкошни цветове.

Най-добре е да посетите Планините на дъгата сутрин или по време на залез слънце. Тогава цветовете се променят непрекъснато, показвайки жълти и червени слоеве, както и обхванатия от светлината сив слой, който мени визията си постоянно, вплетен с лъчите на залязващото слънце.

Ако е валяло преди посещението ви, този цвят ще бъде още по-красив. Опитайте се да не ходите, когато е облачно или вали, защото няма да можете да видите спиращата дъха гледка на десетките прекрасни цветове.

Областта, в която се намират тези причудливи планини, е позната и като Данксия, което в превод означава Розов облак. Интересно е да се отбележи, че магичната панорама обхваща цели шест на брой субтропични района.

Уникалната природна даденост комбинира в себе си невероятни дефилета, кули, водопади, долини и природни стълбове, а който я посети веднъж, завинаги запечатва в себе си тази спираща дъха гледка.

От 2010 година тези планини са част от списъка на ЮНЕСКО с природни чудеса, под общото наименование Китайска Данксия.

Трябва да се знае, че Данксия има и сериозен принос към опазването на природните забележителности, защото в района са едни от най-големите субтропични вечнозелени и широколистни гори, които приютяват над 400 редки растителни и животински видове.

Планините изглеждат толкова цветни и красиви, че гледайки снимки, човек ще се помисли, че са обработвани с компютърна програма.

Това обаче съвсем не е така, защото районът е приказно красив и цветен и неведнъж попада в класации за най-красивите места в света.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
55
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати