Езерото Каинди

Езерото Каинди

Казахстан е страна, намираща се в централната част на Евразия. Това е една от най-големите държави в света, но за сметка на това е рядко населена. Столицата на Казахстан е град Астана.

Въпреки, че не е сред най-развитите туристически дестинации, в страната се намира една от най-уникалните природни забележителности – езерото Каинди, в което има потънала гора, а върховете на дърветата могат да се видят, което прави мястото магично. Мнозина определят езерото като чудо на природата.

Езерото Каинди (Kaindy) се намира в Югоизточен Казахстан, на 130 километра източно от старата столица на казахите Алмати. Мястото е известно и с прозвището Потъналата гора заради стърчащите стволове на вековни смърчове, излизащи от бистрите води на езерото.

Езерото се намира на 2000 метра надморска височина в планината Тян Шан. В превод от казахски Каинди означава Брезовото езеро. Разположено е сред величествена хвойнова гора.

Това уникално място не е е много познато на туристите, но несъмнено гледките към стърчащите от водата върхове на отдавна залетите дървета, както и красивата местност, правят езерото една истинска находка за пътешествениците ценители.

Езеро Каинди

Самото име Каинди означава падащи камъни. Езерото се е образувало след огромно варовиково свлачище, причинено от мощно земетресение през вече далечната 1911 година. Срутилата се земна маса послужила като естествен бент и така се образувал водният басейн. Смърчовите дървета, някога част от долина, сега частично са потопени, а сухите им върхове стърчат зловещо над водата.

Езерото е дълго 400 метра и е дълбоко около 30 метра. Водният басейн е на 2000 метра надморска височина. Обграденото от всякъде с живописни хълмове езеро предоставя на посетилите го много живописни гледки.

През 1980 година в резултат на човешката дейност площта на езерото значително е намаляла. Това наложило територията му и околните хълмове да бъдат обявени за национален парк със специално постановление и в цялата околност да бъде забранена всякаква сеч и строителна дейност.

Езерото е зарибено с пъстърва. През лятото средната температура в района достига 23 градуса. Поради обикалящите го скалисти хълмове достъпът до езерото е силно затруднен.

Водата в езерото е толкова студена - дори и през лятото температурата не надвишава 6 градуса, че игличките на потопените в нея клони на дърветата все още остават зелени, дори 100 години по-късно.

В повечето езера потопените дървета бързо биха изгнили или се разградили, но поради специфичните условия в казахстанското езеро дърветата са се запазили в продължение на десетилетия. Поради чистата планинска вода всеки може да ги види дълбоко в дълбините на езерото.

През зимата повърхността на езерото замръзва и през това време Каинди става чудесно място за риболов на пъстърва и ледено гмуркане.

Именно, когато повърхността на езерото замръзне, фотографите могат да направят още по-красиви и призрачни снимки. Именно подземната гора в езерото Каинди се определя като един от най-необикновените природни феномени.

Около езерото пък красотата е не по-малко магична. Стръмни скали, гъста гора и каменистите склонове завършват невероятния изглед на мястото. От самото било се открива страхотна гледка към речната долина и гората.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати