Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Национален парк Капитъл Рийф

Национален парк Капитъл Рийф

Национален парк Капитъл Рийф
Снимка: Matador Network

Националният парк Капитъл Рийф е парк в САЩ, намиращ се в южната част на щата Юта. Невероятната природна забележителност представлява близо 160 километра дълъг и тесен каньон с причудливи скални форми.

Паркът е създадена през 1971 година. Разположен е на близо 1000 квадратни километра площ. Oтворен e през цялата година, въпреки че удачното за посещение време е от май до края на септември.

В миналото паркът се е наричал Чудния свят на Уейн заради цветните си каньони, хребети, хълмове и монолити. Скалните образувания в Капитъл Рийф са зашеметяващи и запомнящи се. Види ли ги веднъж, човек мечтае да остане тук завинаги. Макар и това да не е възможно, всеки оставя тук част от душата и сърцето си, пише изследователят Алберт Гратам, виждайки за първи път природния феномен.

Нагънатата форма на парка се е образувала преди повече от 65 милиони години от сблъсъка на континенталните земни площи. Ерозията на скалите позволява да се видят изложени наяве различните слоеве от различните геоложки епохи и оцветените в различен цвят пясъчници.

Историята около името на парка Капитъл Рийф е интересна. Първото име идва от няколкото бели купола и отвесни скали, които наподобяват сградата на Капитолия в САЩ. Втората част на името идва от скална верига, която първите заселници са наричали рийф.

Национален парк Капитъл Рийф
Снимка: National Park

Първите хора, заселели територията на парка, са индианците от културата Фримонт. След настъпили климатични промени и последвалото засушване тази част от Юта е обезлюдена до средата на XIX век, когато там се образуват няколко колонии на мормоните.

Най-близкият до парка град е Тори. Той е само на 13 километра. В него има посетителски център, ресторанти, вили и хотели. Самият парк разполага с голям лагер и паркинг за кемпери, но те често се запълват от ранния следобед по време на натоварените летни уикенди.

Национален парк Капитъл Рийф
Снимка: RootsRated

Къмпингуването в рамките на парка изисква разрешение от охраната на посетителския център.

Основните дейности в парка включват пешеходен туризъм, конна езда и обиколка с АТВ. В парка има овощни градини, засадени от мормонските пионери. Те се поддържат от службата на парка. Плодовете могат да бъдат събрани от туристите срещу символична такса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати