Pochivka.com»Статии и Новини»Езера»Роторуа, Нова Зеландия

Роторуа, Нова Зеландия

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Rotorua

Роторуа (Rotorua) едно от най-интересните места на нашата планета, защото никъде по света не се срещат толкова много гейзери, горещи извори и кални езера, както тук. Това уникално природно кътче се намира на територията на Нова Зеландия, като заема вулканично плато. Тази най-силна по геотермална активност зона в е света се намира в югозападния край на самото езеро Роторуа. До района се стига по пътя от Оукланд (Auckland), който е на около 3 часа от тук.

Близо 1200-те гейзера, бълбукащи кални езера и земни пукнатини с излизаща от тях пара са разположени буквално през две крачки. Извиращата от земните недра гореща вода мирише силно на сяра и затова наричат Роторуа "Земята на сярата". Името на местността идва от езика на местното население, за които това е поредната свещена територия в Австралия. На езика на маорите, за които Роторуа е важно място, свързано с традициите и историята им през вековете, Рото значи езеро, а Руа се превежда като две. Най-общо местността се превежда като Две езера.

Вулканичната пукнатина, върху която се простира населеното място е около 200 км - от Белия остров до „залива на изобилието” и от езерото Таупо до вулканите на националния парк Тонгариро на Северния остров.

В района на Роторуа е разположен и едноименен град, който е основан през 19 в. Разположен в североизточния край на Северния остров на Нова Зеландия градчето е с около 53 000 жители.

Роторуа е център, в който просперира лесовъдството, фермерството и леката промишленост. Любопитно за посещение е институтът за изкуство, който функционира от 1967 г. От този начален випуск днес няколко от студентите са преподаватели. В института студентите се учат не само на изкуството на дърворезбата, но също възпитават самосъзнанието си, че те са тези, които трябва да поддържат изкуството живо.

Роторуа, Нова Зеландия

Природният парк “Изворите на Дъгата” (Rainbow Springs) представлява истинско богатство на флора и фауна. Тук посетителите могат да видят някои представители на местната фауна - змиорки, пъстърви, игуани туатара и атрактивните птици киви. В парка Роторуа

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
53
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати