Pochivka.com»Статии и Новини»Острови»Остров Айтутаки (Aitutaki Island)

Остров Айтутаки (Aitutaki Island)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Aitutaki Island

Айтутаки е един от красивите острови, които влизат в състава на Южните острови Кук, разположени край Нова Зеландия. Целият архипелаг заема разстояние от 1 830 000 кв. км, като самата площ на островчетата е около 240 кв. км. В състава на Южните острови са преброени 15 малки суши, от които Айтутаки се нарежда на второ място по гъстота на населението със своите 2500 души. Тук е изградено малко летище, до което има редовни ежедневни полети от главният остров Раротонга (Rarotonga).

Пръв на тази непозната земя през далечната 1989 г. стъпва със своя екипаж английския капитан Блай с кораба си „Баунти”. Това е и първата среща на местното население, изцяло съставено от полинезийци, със европейците. Три години по-късно капитанът отново акостира на този остров, а историите му преписват разпространението на папаята по тези географски ширини. Самата островна група е кръстена на легендарния капитан Кук, който плава по тези краища през 70-те години на 18 в.

Панорамата на Айтутаки може да бъде изчерпана с класическата очарователна гледка на снежнобели пясъци с тюркоазени плитки води и тропически палмови дървета. Разбира се, островът е и много повече от екзотична природа, защото спокойният ритъм на живот на местното население допълва картинката. Ако пристигнете тук няма как да не разгледате старата църква Арутанга. Въпреки малките си размери, това парче суша от Южните острови е често предпочитана туристическа дестинация. Туризмът е и главния отрасъл, с който се изхранват тукашните жители. Въпреки силният поток от посетители от цял свят природата на Айтутаки остава непокътната и създава чувството за абсолютен рай и хармония.

Нощният живот на Айтутаки също не е за пренебрегване. За повечето то туристите се организират големи шведски маси с приятни напитки, докато наблюдават кръшните движения на известните местни танцьорки. За любителите на кулинарните специалитети също има доста предизвикателства. Суровата риба, полята с кокосово мляко тук е нещо, което ще погали сетивата ви.

Айтутаки е заобиколен от бариерен риф, който очертава уникална лагуна с прозрачни води, които са идеални за упражняване на почти всякакви водни спортове. От юг и от изток се подава гледката на близките по-малки островчета, която се допълва от светлото отражение на кораловите рифове във водата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати