Рангироа (Rangiroa)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Rangiroa

Рангироа е коралов рай и едно от най-добрите места за гмуркане на цялата планета. Този невероятен остров е част от архипелага Туамоту (Tuamotu), който е разположен във Френска Полинезия. Това е най-големият, както и най-населеният остров от групата, както и вторият по-големина атол в света. Рангироа се намира на около 200 км в северна посока от Таити, а до острова се стига съвсем лесно с директни полети от Бора Бора или от самото Таити.

В състава на тази островна група влизат общо 78 ниски коралови атоли, които заемат район от неколкостотин километра. На Рангироа, която е с обща площ от 170 кв. км живеят около 2500 души, предимно в градчето Аватору (Avatoru), което е и най-голямото населено място на острова и е изградено в северната му част. Другото селище е Типута, но за да стигнете до него ще ви се наложи да вземете лодка.

В двете градчета има отлични условия за пристигащите тук туристи. Единственото, което ще ви предложи любезното местно население е спокойствие и хармония. Разхождайки се из селцата ще видите красиви коралови църкви, малки занаятчийски магазинчета, уютни кафета и ресторанти, предлагащи местни деликатеси.

В буквален превод от местния туамотуски език Рангироа означава "огромно небе". Напълно заслужено е това име за ниския остров, защото от тази суша гледката към небесата изглежда безкрайна. Приказността на мястото се допълва допълнително и от няколкото все още функциониращи ферми за перли. На територията на Рангироа има и доста интересен резерват за птици, разположен на остров Моту Пайо. Кристалните води пък са дом на множество интересни морски обитатели, сред които различни шарени тропически риби, рифови акули, които не са опасни за хората. Невероятно изживяване за туристите тук е възможността да поплуват и да си поиграят със дружелюбните делфини.

Близо 220 малки суши, наричани моту, съставят невероятно красивата лагуна на този полинезийски остров. Всички те не достигат повече от метър надморска височина, а прозрачните води на Източния Пасифик са прорязани от близо над 100 малки канала. Нещо, което пристигналите тук туристи не бива да пропускат е да се разходят с лодка из кораловата лагуна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати