Pochivka.com»Статии и Новини»Новини»Пирин в топ 10 на най-добрите национални паркове в Европа

Пирин в топ 10 на най-добрите национални паркове в Европа

MarianeMariane
Джедай
2k
Национален парк Пирин

Родният Национален парк Пирин влезе в топ 10 на най-добрите национални паркове в Европа. Класацията на местата, които непременно трябва да посетите, е изготвена от The Guardian въз основа на читателски мнения.

Пирин е описан като зашеметяващ с назъбените си планински върхове, които се издигат на височина до 3000 метра, кристално чисти езера и дива природа. Читателите на британския вестник са останали очаровани също от Банско, Добринище, Мелник и Роженския манастир.

Национален парк Пирин

Българският национален парк заема 7-о място в класацията. Ето как е подредена тя:

Национален парк Дурмитор (Черна гора)

Паркът се намира между каньоните на реките Тара, Пива и Комарница. Той е спечелил сърцата на туристите със скалистите си планини, девствени борови гори, дълбоки каньони и кристални ледникови езера.

Плитвички езера (Хърватия)

Това е най-старият национален парк в Югоизточна Европа, както и най-големият национален парк в Хърватия. Паркът е открит през 1949 г., а през 1979 г. е включен в списъка на ЮНЕСКО.

Плитвице

Парк Натурал Сиерас де Касорла (Испания)

Той е открит през 1086 г и е най-олямата защитена местност в Испания и втората по големина защитена местност в Европа. На територията на прака мирно съжителстват редица животински видове, птици и еноти. В паркът се намират още праистороческите рисунки в Куевас се Пардис, датирани от раждането на Христос.

Челната десеятка на най-добрите паркове се допълва от Хелветинярви (Финландия), Беловежка гора (Полша и Беларус), Колдера да Табериенте (на Канарските острови), Монте Сибилин (Италия), Бутринт – Албания и Ватнайокул (Исландия).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати