Pochivka.com»Статии и Новини»Пещери»Пещерата Авен Арман (Aven Armand)

Пещерата Авен Арман (Aven Armand)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Пещерата Авен Арман (Aven Armand)

Пещерата Авен Арман е една от най-известните във Франция, защото като почти всички природни и сътворени от човешка ръка забележителности в страната, тя е белязана от натурална красота. Невероятните образувания, които могат да се видят тук, не съществуват в нито една друга пещера по света. Този природен феномен се намира в Кос Межан, което представлява едно варовиково плато в непосредствена близост до селото Лозер (Lozère).

Красивата пещера Авен Арман впечатлява първо с огромните си размери, а след това и с интересните си природни образувания. Цялата достига до дължина от 110 м, като на ширина е най-много 60 м. С височината си от 45 м Авен Арман спокойно може да побере в себе си катедрала като парижката „Света Богородица”. В отделението кръстено „ДЕВСТВЕНА ГОРА”, могат да се видят около 40 сталагмита, достигащи над 1 м. Други екземпляри пък надминават 20 м. височина.

Авен Арман набира популярност след като е открита през 1897 г. от ковача от град Розие – Луи Арман. Според историите ковачът заедно с пещерняците Едуард Мартел и Арман вир се впускат из дебрите на пещерата, за да изследват вътрешността й. В доста рискованото си начинание обаче тримата откриват нещо невероятно, а именно най-високият сталагмит в света, които и до днес няма равен еквивалент. Варовиковият кумин е висок близо 40 метра, като се спуска надолу до тавана на пещерата заедно с втрои кумин, достигащ до още 90 метра в земните дълбини.

След откритието на тримата авантюристи огромният сталагмит става интересен за все повече и повече хора, които пристигат тук, зада го зърнат. Първоначално, за период около 30 г., посетителите на Авен Арман е трябвало да се спускат с въжена стълба или с кофа, задвижвана от макара. След 1927 г. обаче за посетителите са изградени специални стълби, които водят надолу по дълъг близо 210 метра тунел. По него се стига до площадката з анаблюдение и пътеката за раходка из пещерата. През 1963 г. пък е изградено и специално влакче, с помощта на което разглеждането на скалните галерии е още по-лесно.

Ако желаете да посетите Авен Арман трябва да знаете, че пещерата е отворена през цялото време на годината, с изключение на декември. В района има още две пещери, които са също доста интересни за наблюдение – Доргилан и Монпелие-Льо-Виьо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати