Pochivka.com»Статии и Новини»Реки»Проломът на река Вердон

Проломът на река Вердон

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Проломът на река Вердон

Проломът на река Вердон (Verdon Gorge) (Ле Горж дю Вердон) е уникално планинско дефиле, което се намира по средата между Авиньон и Ница. Разположено високо в областта От-Вар в Прованс (Provence) това огромно дефиле се счита за най-голямото в цяла Европа. В тази югоизточна част на Франция от хилядолетия насам преминава река Вердон, която оформя това красиво и огромно ждрело, врязано дълбоко в околните скали.

Речното корито на Вердон се вие между планинските възвишения в продължение на около 23 км., а накрая достига до изкуствено създаденото езеро Лак дьо Сент-Кроа (Sainte-Croix-du-Verdon).

Около дефилето, от двете му страни е изграден път, който е около 130 км. На места красивото дефиле, което често се нарича и „европейския Гранд-Каньон”, достига до дълбочина над 750 м. Тази най-дълбока и най-внушителна част заема територията между градовете Кастелан и Мустие-Сент-Мари (Moustiers-Sainte-Marie). На най-високите точки стените достигат до внушителните 1500 м, а по-надолу към нивото на долината разстоянието се стеснява до 5-6 м.

Тази уникална местност Ле Горж дю Вердон се е формирала в продължение на близо 25 милиона години, като речната вода кара околните меки варовикови скали да ерозират. По течението на цялата река през вековете са се образували много интересни пещери и тунели покрай варовиковото плато. Така появилите се пещери с течение на времето се разширяват, докато най-накрая покривът на платото порпада надолу в тях, в резултат на което постепенно се е образувало красивото дефиле.

Проломът на река Вердон

Каньонът на река Вердон е изключително популярна туристическа дестинация, най-вече заради близостта си с Френската Ревиера. След като през 1905 г. районът е популяризиран от френски пещерен изследовател, мястото става привлекателно за посетители. Тук има възможност да си наемете каяк под наем, да упражнявате скално катерене или просто да разгледате красивото дефиле, разхождайки се с колата си по пътя. Шосето обаче е доста опасно, така че шофьорите трябва да са с повишено внимание. Има изградени специални места за наблюдение, където може да се паркира.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
53
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати