Pochivka.com»Статии и Новини»Музеи»Музей на съвременното изкуство в Нитерой, Бразилия

Музей на съвременното изкуство в Нитерой, Бразилия

Музей на съвременното изкуство в Нитерой, Бразилия

Нитерой е град, намиращ се в югоизточната част на Бразилия. Градът е основан през далечната 1573 година. В наши дни там се намира един от най-впечатляващите музеи в целия свят – Музеят на съвременното изкуство.

Най-големият музей за съвременно изкуство в Южна Америка се намира точно в град Нитерой, щата Рио де Жанейро. Той е и една от основните забележителности на града. За първи път определяният като латиноамериканската Мека на изкуството отваря врати през 1996 година.

Забележителната сграда, в която се помещава, е дело на Оскар Нимайер и Бруно Контарини. Музеят представлява висок 16 метра купол с диаметър от 50 метра. Невероятното здание се радва на възхищението както на архитекти, така и на обикновени хора, които обичат нестандартните и оригинални неща.

Широка и наклонена рампа води посетителите на музея до Залата на експозициите, която е с капацитет за шестдесет души. Две врати водят към просторна галерия, с огромни прозорци вместо стени, от които всеки може да наблюдава залива Гуанабара при Рио де Жанейро и известната планината Пау де Асукар - Захарната глава.

Футуристичната сграда има овална структура. Много хора я оприличават с летящата чиния, кацнала на скала, разположена над залива на Рио де Жанейро. Наскоро сградата на музея бе определена за една от десетте най-велики постройки на съвременното футуристично изкуство.

Музей на съвременното изкуство в Нитерой

Създателят на Музеят на съвременното изкуство в Нитерой Оскар Нимайер е смятан за най-великия бразилски архитект. Той е завършил Националното училище за изящни изкуства в Рио де Жанейро през 1934 година и веднага започнал да работи с изтъкнати архитекти, начело с великия Льо Корбюзие (1887-1965).

Иконата на бразилската архитектура си отиде от този свят само 10 дни преди 105-тия си рожден ден. След себе си майсторът на нестандартните форми оставя освен музея още много знакови сгради из целия свят.

Най-забележителни от тях са Катедралата в град Бразилия и Националния конгрес на Бразилия, комплексите на Президентството и Външното министерство в латиноамериканската страна.

От сградите му в чужбина се открояват павилионът на Бразилия за Световното изложение в Ню Йорк, Централата на Обединените нации в Ню Йорк и Международният културен център Оскар Нимайер в Авилес, Северна Испания.

Спокойно може да се обобщи, че всички сгради на Нимайер са създадени да вдъхновяват. Те стоят свободно в пространството и се характеризират със симетрия, умерени пропорции и ненадмината хармония.

Любопитен факт е, че Нимайер не спира да търси начин как може архитектурата да реши глобалните проблеми и да работи в полза на един по-добър свят. Подходът му обаче става повод критиците му да го обвинят, че всъщност склупторира паметници.

Въпреки това неговите криви, социалната му нагласа и вдъхновението, черпено от традиционната бразилска архитектура, му спечелват признание не само в Бразилия, а и по цял свят.

Няма как да е иначе – само при един поглед на Музея на съвременното изкуство в Нитерой, човек се пренася в бъдещето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати