Pochivka.com»Статии и Новини»Острови»Лофотенските острови

Лофотенските острови

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Lofoten Islands

От март до октомври е най-подходящото време за едно вълнуващо пътешествие до полярните области, които се разпростират доста по-насевер от най-крайната горна точка на Норвегия. Мнозина навярно не вярват, че тук има невероятни природни местности, които смайват с красотата си. Една такава са безспорно Лофотенските острови (Lofoten Islands), които стоят далеч на север от норвежкия бряг и доста над Полярния кръг. Този отдалечен архипелаг изплува сред зелени морски води, като бреговете му са на около 1000 м надморска височина. Полярните острови са опасани от красиви плажове със снежно бял пясък.

Основният поминък тук е риболовът, но в последните години ролята на туризма става все по-значителна. На общо петте острова живеят не повече от 25 000 души, които обаче се отнасят изключително гостоприемно с посетителите. Една от основните забележителности тук е Малстрьом (Maelström), а докато стигнете до нея ще имате възможност да се любувате на доста интересни места и гледки.

Този природен феномен представлява водовъртеж, който се е образувал при сливането на множество бързеи. За първи път данни за Малстрьом извежда гръцкият изследовател Питеас. След това за доста дълго време природният феномен се е обозначавал на морските карти с доста стресиращи илюстрации.

Лофотенските Острови

Любопитна за посещение е пещерата Рефсвикула, в която са запазени скални рисунки, датиращи още от каменната ера. Освен археологическите обекти тук могат да се видят редки и типични за полярните области популации на животни като например тюлени, видри и морски орли.

В Лафонтен през лятото слънцето не се скрива през цялото време на денонощието. Над островите гледката на назъбените планински била е доста предизвикателна за любителите на скалното катерене. Ако този спорт не ви привлича, винаги има възможност просто да направите една туристическа разходка или леко изкачване по планината. За привържаниците на планинското колоездене на Лафонтенските острови също има доста добри условия и трасета сред алпийските хребети.

От векове насам риболовът служи на местните за препитание. Тук се лови предимно треска, които рибарите наричат спрей. Преди да хвърли хайвера си към края на януари, този вид риба пристига във водите около Лафонтенските острови, идвайки от Баренцово море. В активния ловен сезон тук рибарите са около 4000. След като приключат с улова, те докарват рибите до пристанището и провесват големите екземпляри на прътове, за да изсъхнат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати