Pochivka.com»Статии и Новини»Острови»Старецът от Хой (Old man of Hoy)

Старецът от Хой (Old man of Hoy)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Old man of Hoy

Северният бряг на Шотландия се състои от близо 70 малки острова, които са обединени под името Оркни. Живописният остров Хой се нарежда на второ място по големина сред останалите от архипелага, като първенец остава Мейнланд.

Хой е единственият от островите, който не е с равнинен релеф, а е изграден от високи скални форми. Т.нар. Старецът от Хой представлява значителна скала, която се извисява самостоятелно на 137 м. надморска височина. Тази издадено в морето назъбено образувание е едно от най-предпочитаните места за скални катерачи от всички краища на света. За първи път „старецът ” бива покорен от група катерачи на чело с Крис Бонингтън, които стъпват на леко наклоненото плато на скалата през 1966 г. Друга интересна туристическа атракция в района е Дуорфи Стоун, която представлява близо 5000-годишна гробница, изсечена в скалите.

Old man of Hoy

Останалата панорама тук е съставена от пусти земи, наситено зелени торфни области, които са обградени от отвесни канари, стигащи до покрити с бял пясък плажове. Хой, както и останалите 69 острова от групата Оркни са изключително багати на разнообразни животински и растителни видове, навярно заради по-голямата си отдалеченост от континенталната част.

На територията на втория по големина остров Хой има изграден резерват за птици. Той е основан преди повече от 20 г. от Кралското дружество за защита и опазване на пернатите. Днес тук могат да се видят големи популации на тюлени, видри, морски свине, както и някой изключително редки видове птици, които могат да се срещнат само тук. Тези застрашени обитатели на острова Хой живеят сред голяма гама от различни и красиви диви цветя.

Освен катерачите, посетителите на острова идват тук, защото има отлични условия за риболов и пешеходен туризъм. Водите около Хой са богати на кафява пъстърва, за която се твърди, че е най-добрата на Британския остров.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати