Търново посреща Нощ на църквите

13.05.2015

Църквите във Велико Търново ще отворят вратите си за жителите и гостите на града в Европейската нощ на музеите и галериите. Старопрестолният град ще изненада приятно всички с игри с огън и демонстрация на средновековни техники за писане.

Нощта на църквите ще бъде открита в 17.00 часа на 15 май. Тогава врати ще отворят средновековните църкви под крепостта Царевец, които ще отбележат 830 години от въстанието на болярите Петър и Асен и възстановяването на българската държава.

Свети Димитър Солунски

Посетители ще приемат и църквата Свети Димитър Солунски, както и манастирът Велика лавра, които ще бъда отворени в 19-30 часа.

Нощта на музеите ще бъде официално открита с факелно шествие, което ще тръгне от църквата Свети Димитър Солунски точно в 21 часа и ще премине по Владишкия мост до Свети 40 мъченици, където ще бъде прожектиран филм за историята на обителта.

Гостите на инициативата ще имат възможността да опитат автентична средновековна българска кухня, приготвена от ученици, под звуците на църковно-славянски песнопения на квартет Ангелски гласове.

Вход свободен в Нощта на църквите е обявен и в църквата Свети Свети Петър и Павел.

5
Общо гласували: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати