Краков

23.07.2011
Краков

Краков е единственият град на територията на цяла Полша, който е останал непокътнат през годините на Втората световна война. Това е причината днес Краков да е най-добре запазеният средновековен град в страната и да очарова с уникалната си архитектура. Краков е разположен на двата бряга на река Висла (Wisla), в полската област Малополска (Malopolskie), която се намира в южната част на републиката. Над самия град се извисява хълма Вавел с неговия уникален Кралски замък (Wawel Castle). Местността около историческият център е заета от хълмистите възвишения на Карпатите. До този трети по-големина град в Полша е най-удобно да пристигнете с въздушен транспорт, като международното летище „Йоан Павел II” се намира само на 12 км от центъра на Краков.

Историческите източници споменават за Краков още през 966 г. За него в записките си от 985 г. еврейският търговец Ибрахим ибн Якоб, родом от Кордоба, говори за красивата гориста местност около този богат търговски град. На самия хълм Вавел Кралският замък е място, за което се разказват легенди. Според една от тях дворецът е построен на мястото, където било леговището на свиреп змей.

На всеки две седмици хората трябвало да му дават като жертва една девойка. Край на тази прокоба сложил княз Крак, който се счита за основател на града. Днес под замъка е разположена т. нар. Драконова пещера, която е отворена за туристически посещения.

Краков

Краков е бившата столица на полската държава, а днес в него има безброй забележителни исторически паметници и красиви архитектурни шедьоври на Средновековието.

Малко по-наюг от стария Краков се намира великолепен кралски дворец и катедралата „Вавел”. Този уникален замък е построен през 10 в., а 6 века по-късно е напълно реставриран. Самата катедрала притежава най-изящния ренесансов купол, който е богато позлатен. Тук в продължение на 400 г. се короноват и погребват всички кралски личности. Интересна за туристите в града е и катедралата „Дева Мария”, построена през 14 в., която се намира на централния пазарен площад. На него може да откриете уникални предмети, изработени от местните занаятчии.

Краков

Освен отлично запазените множество музеи, църкви и интересни улици, в Краков има и доста барове, кафенета и ресторанти. Все още в тях се сервира медовина, което е средновековно питие, направено от билки и ферментирал мед. Не пропускайте да посетите и възстановения еврейски квартал Казимеж (Kazimierz), жителите на който (около 65 000 души) са избити в началото на Втората световна война в концентрационния лагер „Плашов”.

4.2
Общо гласували: 6
5 3
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати