Брайтън

Пламена M.Пламена M.
Джедай
206
=Брайтън

Брайтън е английско градче, разположено на брега на Ламанша, графство Източен Съсекс. През летните месеци е препълнено с туристи, плажуващи по каменистия бряг и спокойно може да се нарече малкият Лондон.

Градчето е изключително колоритна туристическа дестинация. В него се преплитат малки улички, изпълнени с типичните за Англия пъбове и чайни. Впечатление на гостите на града правят и множеството плажове.

За разлика от познатото у нас спокойно море, това в Брайтън е по-бурно, а плажовете са доста каменисти. По тях винаги могат да се видят плажуващи, независимо кое време на годината е.

Навътре във водата на централния плаж в Брайтън се издига Брайтънският Кей. Мястото е изпъстрено от светлинки и всяка вечер приветства готовите за забавления туристи. Надалеч е разположено и брайтънското виенско колело, също място за много смях и забавления. От стария кей наблизо има само останки, тъй като преди години е изгорял до основи.

Кратка разходка из малките улички носи наслада на сетивата. Те са препълнени с уютни чайни, в които всеки може да вкуси от типичния следобеден чай в комбинация с всевъзможни лакомства - пайове, кейкове и други. Освен тях има и много магазинчета, скрити сред малки тесни улички. В тях може да се открие буквално всичко.

Една от най-големите забележителности в Брайтън е Кралският Павилион на Джордж Огъстъс Фредерик - британският крал Джордж IV. Още като принц той започнал да строи дворец в Брайтън в интересен индо-срацински стил. Псевдоориенталският дворец е изграден в края на 18 в.

Двореца Брайтън

Интериорът му е в китайски стил, докато причудливите минаретата и куполите са в индийски. Причудливият му стил безспорно му е спечелил име един от най-натруфените дворци в цяла Европа.

Населението на града наброява малко над 155 хиляди души. Лятно време напливът на туристи е нестихващ, като ежегодно тук идват над 8 милиона души.

През 1984 година Брайтън става едно от най-обсъжданите места в света. В ранните зори на 12 октомври в местния Гран Хотел е извършен терористичен акт. Вината поема Ирландската Революционна Армия (ИРА), а целта е да бъде убит тогавашният премиер-министър на Великобритания - Маргарет Тачър. По това време тя е отседнала в хотела по повод провежданата в града годишна конференция на Консервативната партия.

Всеки май Брайтън е домакин на втория по големина Фестивала на изкуствата във Великобритания. Из целия град се организират театрални, музикални и визуални представления, а галериите и музеите обявяват вход свободен.

Брайтън е известен и като един от най-малкото религиозни градове във Великобритания. Данните на проучване показват, че 42% от жителите на града не изповядват нито една религия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
50
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати