Тоскана

Тоскана

За красотата на Тоскана се носят легенди, а всеки, който е посетил приказното кътче на Италия, мечтае да се върне отново някой ден.

Мнозина идват заради изящните изкуства и средновековната история, други искат да опознаят невероятната природа и полегатите хълмове, трети биват привлечени от езика и културата, а четвърти – от плажовете и островите.

Област Тоскана се намира в централна Италия, но има излаз на Лигурско и Тиренско море. До 1859 г. е независима държава. След това става част от Сардинското кралство, после от кралство Италия и днес – от република Италия.

Благодарение на своите многобройни литератори и артисти между XIV век и XV век Тоскана (и преди всичко Флоренция) става един от най-важните центрове на италианския Ренесанс. Регионът е политически независим от XII век, а после се разделя на малки държави, сред които най-важните са република Флоренция и република Сиена.

Силното развитие на търговията предизвиква възникването на първите банки (във Флоренция и Сиена). От XIV век република Флоренция започва да обединява тосканските земи, завоювайки близките територии, освен град Сиена. През XV век семейство Медичи, банкери, стават господари на Флоренция.

Тоскана, Италия

За Тоскана често може да чуете, че е раят на земята. Място, където цветовете и вкусовете са на почит. Тоскана буди истинско възхищение и у фотографите, и у чревоугодниците и кулинарите. И няма как да е иначе, при наличието на такива пейзажи. Измежду лозя и маслинени гори са се сгушили селца и чифлици, замъци и вили с високи зидове.

Разположена върху три хълма в сърцето на Тоскана, Сиена предлага на туристите един необикновен поглед назад към Средновековието благодарение на своя добре запазен исторически център и средновековната традиция за конни надбягвания.

Всъщност точно центърът на Сиена е едно от най-известните места, които човек може да посети в Тоскана. Той е успял да съхрани много от забележителните произведения на изкуството и архитектурата от този период.

Не по-малко впечатляваща е и столицата на Тоскана – Флоренция. Тя често е описвана като огромен музей на открито заради многобройните съкровища на изкуството и архитектурата, които се срещат на всеки ъгъл.

До неповторимата атмосфера на една отминала епоха може да се докоснете в музеите, внушителните църкви и световно признатите художествени галерии.

Сан Джиминяно

Днес сред великолепните лозови насаждения са разположени множество провинциални имения, някои от тях на най-богати хора в Италия или на световноизвестни звезди и знаменитости.

Винарският регион Кианти се смята за едно от най-внушителните места в живописната област. Той дава на посетителите възможността да пътуват с кола покрай красиви лозови насаждения, маслинови горички, зелени хълмове и симпатични провинциални къщи.

Що се отнася до храната, няма как да не опитате домашно приготвена паста със заешко, говеждо на дървени въглища, боб, сварен в глинен съд или традиционната пица с хрупкава коричка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати