Рейкявик

Рейкявик

Името на исландската столица Рейкявик идва от старонорвежки и означава залива с парата. Легендата разказва, че то е дадено от първия заселник на острова викингския вожд Инголфур Арнарсон, който през 874 година се заселва на острова.

Рейкявик е разположен в югозападната част на Исландия. През ледената епоха голяма част от площта на Рейкявик е била покрита от ледник, докато друга част се е намирала под морската повърхност.

В миналото, намиращите се в близост хълмове са били активни вулкани. След края на ледниковата епоха издигането на земната повърхност е унищожило съществуващите ледници. Вулканични изригвания и земетресения са оформили днешния релеф.

Рейкявик, Исландия

Рейкявик освен столица на Исландия е и най-големият град на островната държава. Разположен е в залива Факсафлой на Атлантическия океан. Въпреки мразовитото време градът се смята за една от най-горещите точки на нощен живот в цяла Европа.

Освен за почитателите на клубовете градът предлага и редица семейни забавления, които се срещат на малко места на Стария континент. Такива са пешеходната разходка по ледник, наблюдението на геотермални изригвания на вряща вода и дори посещение на действащ вулкан.

Hallgrímskirkja

Красива розово-червена река тече в покрайнините на столицата, а край нея има прекрасни места за почивка. Извън града са разположени и местностите, където могат да се яздят коне на воля или да се играе голф. При ясно време в Рейкявик всеки може да види на северозапад блестящия глетчер Снайфелсджокул, който отстои на около 96 км.

Интерес представляват Музеят на изкуствата и Музеят на фотографията, които целогодишно провеждат различни изложби. Катедралата Hallgrímskirkja е с изключителна архитектура, построена е през 1986 г. от Гудьон Самюелсон. Външният ѝ вид напомня гейзер и е призната за паметник на културата от ЮНЕСКО.

Рейкявик

Населението на града е приблизително 120 хиляди души според последните преброявания. Под него минават естествени канали от горещи термални води. Благодарение на тях се дължи промишленото и битовото отопление в целия град.

Исландия, Рейкявик

Преди настъплението на технологиите хората в Рейкявик прали в горещите извори и дори пекли хляба си в дупки в земята.

Градината на горещите извори - така наричат един от крайните квартали на исландската столица - Хверагерди. Там има оранжерии, затопляни от термални води. Благодарение на тях в студената Исландия се отглеждат банани, грозде, зеленчуци, орхидеи и рози.

Рейкявик

Благодарение на топлото течение Гълфстрийм, което минава покрай западните брегове на Исландия, температурата в Рейкявик рядко пада под минус 15 градуса, за разлика от останалите части на страната, където са премервани и минус 40 градуса. През лятото температурите в града достигат между 10 и 15 градуса, но понякога надвишават 20.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати