Pochivka.com»Статии и Новини»Острови»Остров Света Анастасия

Остров Света Анастасия

Пламена M.Пламена M.
Джедай
206
Остров Света Анастасия

Остров Света Анастасия се намира в Бургаския залив в Черно море. Разположен е между нос Света Анастасия и нос Атия, на около 7 км югоизточно от Бургас. Най-известната забележителност на острова е манастирът Света Анастасия.

Старото име на острова е Болшевик. Така се е наричал между 1945 и 1990 г. Висок е 12 метра и се разполага на площ от 0.01 кв.км. Изграден е изцяло от вулканични скали.

Най-голям интерес на остров Света Анастасия предизвиква манастирът. Първото писмено сведение за съществуването му се открива в грамота на вселенския патриарх Йеремия II. Тя е от дата юни 1575 години. В нея се упоменава за укрепването на манастира, в който служат двама монаси.

Скоро след това, само няколко години по-късно, манастирът Света Анастасия преминава под управлението на созополския ставропигиален манастир Св. Йоан Предтеча. Това продължава до 1623 година, когато созополският манастир е окупиран от казаци и разрушен от турците. Част от созополските монаси се принуждават да се преселят на остров Света Анастасия.

Дарители от Бургаския край на няколко пъти възстановяват манастира Света Анастасия след тежките пожари и пиратски набези през вековете. Една от най-известните легенди разказва за пирати, които нападнали острова. Монасите се затворили в църквата и започнали да се молят на Света Анастасия да им помогне и да ги избави. В този момент се разразила буря, която разцепила пиратския кораб. И до днес останките от кораба стоят вкаменени в скала, която е сред местата, посещавани от туристи.

остров Св. Анастасия

Друга легенда разказва за заровено пиратско съкровище някъде на острова, пазено от призрака на загинал пират.

Църквата съществува до 1923 година. Тогава манастирът е превърнат в затвор. В него са заточени 132-ма комунисти и земеделци. Трудната поддръжка обаче кара правителството да премести част от затворниците в бургаския полицейски участък, а друга от тях - да освободи.

След атентата през април 1925 година в софийската църква Света Неделя островът отново е превърнат в затвор. Пословична е датата 29 юли с.г., когато 43-ма от арестантите успяват да избягат с две гребни лодки до нос Чукаля. Оттам те се прехвърлят в Странджа планина. В едно от крилата на манастира е открит музей, посветен на тях. По-късно мястото се е използвало и като хотел.

Хората са категорични, че на острова има странна енергия. Само преди години пиян капитан на влекач оцелял като по чудо, след като паднал от 25-метрова отвесна скала.

Друга забележителност на остров Света Анастасия е фарът. Той е изграден през 1889 година от френска компания. Монтиран е върху железен стълб, издигнат на 40 метра над морското равнище. В хубаво време светлината му се виждала от 10 мили. Новият фар, който действа и до днес, се изгражда през 1912 г. в северната част на острова.

о-в Света Анастасия

След 60-те години островът става любимо място на творческата бохема на Бургас. Големият бургаски поет Христо Фотев прекарва голяма част от времето си там. По онова време на острова тогава имало ресторант, малък хотел, църква и кей. Островът е популярен и с факта, че на него са снимани филмите на Рангел Вълчанов На малкия остров и Островът на Камен Калев. През 2001 година Света Анастасия получава статут на природно-археологически резерват и се радва на интереса на малки и големи туристи.

През 2014 година Община Бургас спечели и проект Културно-историческото наследство на остров Света Анастасия и град Бургас - атрактивна и конкурентоспособна туристическа дестинация, финансиран по Оперативна програма Регионално развитие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати