Арктика

Арктика

Един от най-отдалечените региони на света - Арктика, e задължителна туристическа дестинация за тези, които обичат да казват, че са видели всичко. Белоснежен простор, искрящ под лъчите на греещото Слънце на полярния ден, невероятна тишина и пълна липса на цивилизацията на стотици километри околовръст. Това е Арктика – покривът на света.

За Арктика все още може да се каже, че е истинското замръзнало кралство. За него не е необходима виза или да се притеснявате за езиковата бариера. Тази земя е все още ничия и единственото нещо, което се изисква от арктическите туристи, е здрава чанта, топли дрехи и много ентусиазъм.

В административен план Арктика е поделена между пет страни - Русия, Норвегия и Дания (региона на Евразия) и Съединените щати и Канада (Северна Америка). Най-лесният достъп до ледената област е през датския остров Гренландия и норвежкия архипелаг Свалбард.

На тези места се предлагат специализирани арктически обиколки с ледоразбивач, където любопитните туристи могат да се насладят на фантастичната природа на този район.

Арктика

Климатът в този регион е суров. Зимата температурите падат до минус 40 градуса, а лятото стигат до 10 градуса по Целзий. Въпреки тези условия районът се обитава от хора. Там живеят ескимоси, саами (лампандци), якути, ненци, коми и чукчи.

Растителността е доста бедна – основно лишеи и мъхове, а дървета и храсти могат са се открият само в най-южните части на Арктика.

Бяла Лисица

Представители на животинския свят в местността са бялата мечка, северния елен, бялата лисица, бялата яребица, врани и врабчета.

Всяка от държавите, имащи граница с Арктика в различна степен, се опитва да развие туристическата златна мина на района. Най-успешни са опитите в това отношение на Дания.

Почти половината от останалите световни запаси на петрол се намират под ледената шапка на Арктическия кръг. Районът е основно под контрола на Русия и страната се надява да експлоатира натрупванията от хребета Ломоносов. Той се простира на повече от 1800 километра и се намира под Северния ледовит океан. Предполага се, че съдържа 10 билиона тона петрол.

Северен полюс

Най-близките и достъпни арктически обиколки там започват от 2500 долара. В туристическия пакет е включен набор от забавления. Освен класическата обиколка с кораб туристите могат да се насладят на красотата на Арктика с пешеходна обиколка, кучешки впряг, круизен кораб, тобоган и хеликоптерна експедиция.

В допълнение, тук можете да видите някои от най-невероятните пейзажи на планетата като стометров ледников фиорд и огромни айсберги.

Арктика

Примамливи туристически пакети предлагат и Норвегия, Русия и Канада, но тези страни все още не са развили достатъчно услугите, с които да привлекат желаещите да посетят това все още неопитомено от човека кътче на планетата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати