Pochivka.com»Статии и Новини»Острови»Остров Коркула (Korcula Island)

Остров Коркула (Korcula Island)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Коркула

В близкото крайбрежие на старинния град Дубровник е разположен още един бисер на адриатическите курорти – остров Коркула. Той се намира в посока юг от остров Пелещац, като и двата са част от Южна Далмация. До този красив рай сред бистрите води на Адриатическо море се стига лесно, като вземете кораб или ферибот от Дубровник или Сплит.

Известен още като Малкия Дубровник, главният едноименен град на острова доста прилича на континенталния си еквивален, най-вече заради покривите, изградени от теракотени керемиди. Със своите красивите улички, църкви и дворци Коркула в едно от най-запазените средновековни градчета. Друга обща черта с Дубровник откриваме в укрепените градски стени, които опасват селищата.

Самото селище Коркула е достатъчно малко, за да го разгледате, докато се разхождате пеша.

Обществен транспорт така или иначе няма в Коркула, но желаещите могат да си наемат колело под наем. Основната улица тук е една, като се разклонява в посока към кея. Плажовете тук са доста красиви, но и доста скалисти, както по цялото Далматинско крайбрежие. За да не нараните краката си е добре да се подсигурите със специални гумени обувки. Местните хора в Коркула се занимават основно с каменоделство, овчарство, като има и доста моряци. Не се учудвайте обаче, че тук по плажовете е пълно с нудисти.

Korcula

През крепостната врата откъм сушата е входът за стария укрепен град Коркула. Над входнат арка може да се види крилатият лъв на Свети Марко, който е символът на Венеция. Венецианското влияние на острова е най-осезаемо, въпреки че през вековете тази суша е била владение на различни нации. От 15 до 18 в. венецианският стил е белязал много от архитектурните шедьоври тук.

В стария град Коркула може да разгледате красивия главен площад, на който е построена уникалната ренесансово-готическа катедрала „Свети Марко”. Този храм в действителност е доста атрактиве, защото на входната си част има уникални гравюри. От двете страни италиански майстро в началото на 15 в. е изваял фигурите на Адам и Ева, а между тях стои ликът на самия Марко. Интериорът на църквата е с подчертан ренесансов стил, като вътре се паят редки ценности и картини на Тинторето.

Важно е да се отбележи, че остров Коркула е и родното място на прочутият исторически мореплавател Марко Поло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати