Pochivka.com»Статии и Новини»Новини»Диарбекир, Ефес и Градините на Хевсел влязоха в съкровищницата на ЮНЕСКО

Диарбекир, Ефес и Градините на Хевсел влязоха в съкровищницата на ЮНЕСКО

MarianeMariane
Джедай
2k
Ефес

Крепостта на Диарбекир и Градините Хевсел, както и античният град Ефес са новите попълнения към съкровищницата на ЮНЕСКО. Трите обекта бяха включени в списъка на световното културно наследство на 39-ата среща на комисията, коят осе проведе в Бон, Германия.

Заедно с новите попълнения вече има 15 турски културни обекта, включени в постоянния списък на ЮНЕСКО.

Ефес

Градините Хевсел включват плодородните земи между Крепостта на Диарбакър и долината на река Тигър. Те са на 8000 години, на за първи път бяха номинирани за вписване в списъка на организацията едва през миналата година.

Крепостта на Диарбакър представлява уникално каменно охранително съоръжение със своите 6-километрови стени, 82 бастиона и 4 входа. Тя е построена от базалт през 349 г, по времето на император Константин II. Намира се в югоизточната част на Турция, разположена е на историческия път на коприната.

Включването в списъка на Ефес не е изненада за никого. Градът е бил сред най-важните древни гръцки полиси на територията на Мала Азия (днешна Турция). Градът се намира на западния бряг на Егейско море, в билзост до Кушадасъ. В античността се е намирал непосредствено на морския бряг, но през вековете морето се е отдръпнало.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати