Намиб

Пустинята Намиб

Пустинята Намиб е една от най-старите на Земята. Нейната възраст се определя от учените на приблизително 60-80 милиона години. Тя е поделена между Намибия и Мозамбик, като повечето ѝ забележителности са в Намибия.

Намибийската пустиня е най-старата в света, а по-високи и мащабни от нейните дюни не се срещат в нито един подобен район. Тази магнетична оранжево-жълта пустош се намира в природния парк Намиб Науклуфт, който е четвъртият по големина в света.

Пустинята е разположена до Атлантическото крайбрежие в южна Африка. Две държави си поделят собствеността върху нея, но най-голямата част от територията ѝ попада в Намибия. По-малка част от пустинята е собственост на Ангола.

Пустинята предлага изумително разнообразие от красиви и редки пейзажи – от кафявите скали, придобили от непрестанния вятър причудливи форми, през множеството сухи речни каньони до огромните дюни и обширното пясъчно море, осеяно с малки китни оазиси, като острови насред океана.

Бръмбари

Много от туристите остават тук да пренощуват на палатка, защото през нощта небето обсипано със стотици звезди е гледка, която може да се види на малко места по света.

В самото сърце на пустинята Намиб се намира Националният парк Намиб Науклифт. Той е един от най-големите резервати в света. Всеки турист, посетил мястото, може да види слонове, лъвове, носорози и жирафи в естествената им среда, както и националният символ на Намибия – уникалните скални образувания известни като пустинна роза.

Някои от срещащите се в парка скали са образувани преди повече от две хиляди години.

В границите на парка има много уникални ландшафтни забележителности. Най-запомнящите се от тях са долината на растението велвичия, което се среща само в пустинята Намиб, планините Науклифт, птичият рай край лагуната Сандуич Харбър и дълбокият 30 метра Сесриъм Каньон.

Пустиня

Не по-малко живописна е и огромната дюна, обграждаща оазиса Сосъфъл и носеща неговото име. В дъждовния сезон това райско кътче сред пустинята става дом на стотици хиляди птици фламинго, прелитащи оттам на път за Екватора.

Обикновено туристическите маршрути в пустинята тръгват от столицата на Намибия – Виндхук. В нейните покрайнини има изградени множество къмпинги с бунгала, каквато е практиката около повечето национални паркове в южноафриканската страна.

Местните власти предлагат на туристите възможността да обиколят пустинята с мотори, бъгита, както и пешеходни преходи. За всеки преход се осигурява охрана, тъй като макар и укротена, Намиб в никакъв случай не е опитомена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати