Pochivka.com»Статии и Новини»Острови»Патмос, Гърция (Patmos)

Патмос, Гърция (Patmos)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Patmos greece

Патмос е малък гръцки остров, който освен неповторима атмосфера на Егейско море, може да предложи на посетителите си и любопитни факти от историята си. Това е най-северният и най-малкият от островната група на Додеканезите (Dodecaneso), в която влизат още дванайсет гръцки острова. Патмос е разположен между Самос (Samos) и Родос (Rodos), като се намира съвсем близо до югозападната малоазийска граница на Турция.

Историческото минало на Патмос му е заслужила прозвището Йерусалим на Егейско море. Ако решите да посетите този гръцки остров най-добре е да го направите през летните месеци, в периода между април и октомври. До тук може да стигнете с лодка от Родос и Самос, като единствените летища са в Самос и Лерос. От остров Кос може да вземете ферибот, който ще ви отведе до пристанището Скала.

Разположен на север от Лерос (Leros) и на юг от остров Кирил (Ikaria), Патмос се състои от три малки суши, свързани помежду си с провлак. Общата им площ е около 28 кв. км на които са разположени красиво пристанище, доста плажове, хотели и заведения, както и няколко забележителни исторически обекта. Един от тях е пещерата, където свети Йоан Богослов прекарва изгнанието си и където пише Апокалипсис.

Според историята той създал своето Откровение, след като Бог му проговорил, явявайки му се през пукнатина в една скала. Днес пред пещерата има изграден малък параклис – „Света Ана”, който датира още от 11 в. Друга от забележителностите на острова е укрепеният манастир на Свети Йоан. Около 1088 г. по нареждане на император Алексий l Комнин дарява целия остров на свети Христодул, за да изгради тук манастир. Обителта е издигната на красиво място, което се издига на целия район на острова.

Patmos

Укрепеният манастир се състои от няколко сгради, а в главната църква може да се види саркофага на свети Христодул. В по-малката църква „Теотокос” се съхраняват уникални стенописи с Дева Мария от византийско време. До преди 1958 г. не се знаело за тях, но след силно земетресение красивите рисунки излезли наяве.

В тази най-висока част на Патмос, заемана от красивия манастир има и богата библиотека, която според тукашните монаси през 17 в. е била посещавана и от български духовници. Както пещерата на Йоан Богослов, така и укрепеният манастир са включени в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати