Сими, Гърция (Symi)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Symi

Мнозина са на мнение, че Сими е може би най-красивото пристанище на територията на Гърция. Този скалист планински остров е част от групата на на Додеканезите (Dodecaneso), като от Родос го делят 41 км. Както повечето гръцки острови и тук най-подходящи за посещение са летните месеци от май до октомври. Най-удобно е да пристигнете в Сими, като вземете хидроплан или кораб от Родос, които тръгват няколко пъти на ден от острова.

Самият Сими е сравнително малък. Площта му е около 57 кв. км, но в почти всяка част от крайбрежието му има какво да се види. Навсякъде да разпръснати интересни малки пещери сред скалистите красиви плажове. В самата вътрешност на острова са разположени малки долини.

През 1373 г. Рицарите на Св. Джон завземат Сими и го довеждат до добри времена. Търговията и корабоплаването процъфтелиявали, докато парата заменила ветроходството. Рицарите развили и корабостроенето, както и ваденето на сюнгери от морското дъно. Повечето от масивните къщи в централната част на главния град тук датират от този период, който достига върха си през 19 в. Тогава Сими е завладян от турците, а през 1912 г. италианците поемат контрола. В онези времена Сими се превръща в най-голямата световно пристанище за добив на сюнгери. И до днес голяма част от жителите тук се изхранват от това.

Сими

Главният град тук се намира в северната част на острова и носи същото име, като е разделен на Горно Сими (Ано Сими) и Долно Сими(Като Сими). Долно Сими е известно още и като град Гиалос. Двата района са свързани с пътека от стръмни стълби. Градчето е осеяно с очарователни неокласически къщи, някои от тях боядисани в меки пастелни цветове, с балкони и покриви с червени керемиди. Много от тях са украсени с неокласически елементи на вратите и прозорците. Местните жители тук са потомствени изкусни дърворезбари за това интериорите на острова са в по-голямата си част дело на местни майстори.

На най-високата точка на Ано Сими е разположен замъкът на Рицарите на Св. Джон, чиято емблема може да бъде видяна високо над главния вход. До него се стига по 500 стъпала в неокласически стил.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати