Музеят Прадо

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Музеят Прадо

Музеят Прадо (Prado) е една от най-големите европейски съкровищници на художественото изкуство, която е разположена в централната част на испанската столица Мадрид. Това е музей с уникално богато колекции, които го правят една от най-големите изложбени зали в света. Тази художествена галерия е основана през 1819, а днес в нея са изложени над 150 художествени произведения на изкуството.

Самата сграда на музея Прадо е построена през 1785 г. и е образец на испанския класицизъм в архитектурното майсторство. Първоначално в сградата трябвало да се разположи Музеят на естествените науки. Едва през 1819 г. тук е поставен Музеят на живописта, чиято основа са колекциите на испанските крале. Самото начало на кралската колекци поставя кралица Исабела през 16 в., а до 19 в. т непрекъснато се обогатява.

Прадо е толкова голям и интригуващ и неслучайно привлича любопитни туристи от цял свят. Ежегодишно над 2 млн. гости от цял свят пристигат в галерията. Освен стотиците картини, част от които са от постоянни експозиции, а други се излагат на ротационен принцип, в Прадо може да се видят и над 400 скулптури, както и много скъпоценности. Колекциите, които са изложени тук са дело на италиански, фламандски, немски, холандски и френски майстори от 15 и 17 в.

Тук са най-големите колекции в цял свят дело на испанските класици Гоя, Диего Веласкес, Мурильо. Цели 30 платна, изложени и подредени в хронологичен ред съставляват творбите на Гоя. Сред останалите имена, които имат свои произведения, тук са Фра Анжелико, Ботичели, Рубенс, Рембранд, Дюрер и много др. Сред италианските майстори особено интересни са Тициан и Рафаел.

Музеят Прадо притежава най-представителната колекция от творби на Гоя в цял свят. Отвъд стените на музея се сухраняват картини и стенописи, картони за гоблени, известните графични поредици, като “Капричос”, “Ужаси на войната”, “Деспаратос”, “Кентавромахия” и многобройните портрети. На централно място в кръглата зала на Прадо е изложен световно известният групов портрет на семейството на Карл IV.

Картината на кралското семейство в стилово отношение се отличава според мнозина с безпощаден реализъм. С изключение на детските лица, които излъчват нежност и привлекателност, всички останали владетели са противопоставени взаимно чрез психологическите им портрети. Кралската фамилия е изобразена в извънредно разкошни и бляскави одежди, които постигат парадността на платното.

В края на 2007-а приключи най-големият в 200-годишната историята на музея Прадо ремонт, който струваше на властите 152 млн. евро. Нови зали с обща площ 22 000 кв. м. бяха прибавени към Прадо. За да разгледате обстойно всички експонати в художествената галерия едва ли ще ви е достатъчен един ден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати