Крак де Шевалие

15.12.2010
Crac de Chevaliers

Сякаш излязла от някоя арабска приказка, крепостта Крак де Шевалие (Crac de Chevaliers) се счита за най-добре запазената крепост на кръстоносците в Близкия изток. Тя е издигната на стръмна и висока близо 650 м. скала, разположена в Сирия, Област Хомс, близо до границата с Ливан. Разположена в източна посока от Триполи, Крак де Шевалие се намира на важен път, който от векове наред свързва Антиохия , Бейрут и Средиземно море.

Крак де Шевалие e крепост на рицарите хоспиталиери или т.нар. Малтийски орден. В биквален превод името на тази древна постройка се превежда като Рицарският замък или Крепост на рицарите (от асирийски „карак“ - „крепост“, и френски „шевалие“ - „рицар“).

Укрепената постройка е строена е в периода между 1142 - 1271г. и се счита за една от най-удивителните крепости изобщо в цял свят за всички времена. Със своето стратегическо разположение в долината и съчетавайки най-доброто от средновековната фортификация, замъкът никога не е бил обсаждан или атакуван.

В действителност постройката е толкова добре запазена, че днес можем да се доближим до голяма степен до вида, в който е била, когато са я използвали кръстоносците. Британските крепости не дават тази възможност, тъй като са или разрушени, или превърнати във величествени замъци.

Крак де Шевалие е образец на средновековните фортификации. Уникалната крепост е разположена на върха на 600 метров хълм и от тук рицарите на Св. Йоан държали под контрол огромна област между Хомс и Триполи. Те направили уникалните отбранителни кули, които са дебели между 8 и 10 м.

Стените на замъка са концентрично разположени., като борят на кулите е цели 13. Цялата площ на Крак де Шевалие е около 3000 кв. км, а на тази територия могат да се поберат около 5000 войници, с екипировката, провизиите и конете си. До върха се стига само с мощен малък бус, мотор или камили.

Самият Лорънс Арабски е посещавал и изучавал крепостта Крак де Шевалие по време на пътуванията си до сирийските крепости преди войната, което му е дало основание да я определи като една от най-невероятните подобни сгради в света. През 2006 г. замъкът е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

4
Общо гласували: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати