Мъртво море

04.04.2010
Мъртво Море

Мъртво море (Dead Sea) се нарича мъртво, защото поради високото съдържание на сол във водите му, в него не могат да живеят риби или други морски организми. Но това не е точно така, въпреки че дълго време тази теза не е намирала опровержение. През 1959 година във водата на Мъртво море е бил открит голям и разнообразен свят от растения и микроорганизми.

Това е най-дълбокото солено езеро в света, като е разположено в най-ниската част на сушата. Мъртво море е разположено в долината на река Йордан, между Западния бряг (West Bank), Израел (Israel) и Йордания (Jordan).

Езерото е разделено на две части - северна, която е и по-дълбока и южна, по-плитка(едва 6 м), в която се намират и големите стълбове сол, приличащи на айсберги. През лятото температурите там достигат 50 градуса по Целзий и водите на река Йордан и няколко по-малки потока се изпаряват бързо, оставяйки утайки от глина, пясък, каменна сол и гипс на дъното на езерото. През по-влажните зими в Мъртво море се изливат ежедневно над 6, 5 милиона тона валежи. Установено е, че ако липсва изпарение, нивото ще се покачва с 3 м годишно.

Мъртво море е затворено и изобщо не се отича. В тази най-дълбоката част на Йорданската долина площта му заема площ 1020 кв. км, като е 76 км по дължина и 17 км на ширина. Средна му дълбочина е 161 м, като на места достига и до 400 м под равнището на сушата.

Ако в един литър океанска вода се съдържат 35 грама различни соли, то в 1 литър вода от Мъртво море – 300 грама. А и по състава на солите Мъртво море съществено се отличава от другите морета на нашата планета. Ако в тях преобладава готварската сол, съставяща 77%, то във водата на Мъртво море нейното съдържание е само 30%.

Dead sea

Уникални по химичния си състав, водите на езерото способстват за лечението на множество заболявания, някои от тях успешно се лекуват само на Мъртво море. Лечебната кал тук притежава най-високо ефективно терапевтично въздействие в света, което няма аналог на Земята.

Районът на Мъртво море е заселен още през Античността. В северна посока от езерото се намира град Йерихон, който се счита за един от най-старите обитавани населени места на света. От хилядолетия уникалните води тук привличат безброй посетители, които идват тук, за да се потопят в свръхсоленото езеро и така и да не потънат.

4
Общо гласували: 37
5 15
4 11
3 6
2 5
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Йордан Атанасов
Вземи един Кръст и една книга повтаряй молитвите в нея по няколко пъти но докато го правиш не трябва да изпитваш никакъв страх! докато се разхождаш и ходи на църква!
0
0
Йордан Атанасов
Има само едно решение ДА СИ БЕЗСТРАШЕН!
0
0
Дестива
Дестива
24.09.2013 15:10
А може ли някой да ми каже, ориентировъчно,колко струва пътя до там?!
1
0
Тошко
Тошко
10.09.2013 09:33
Потъват на баба ти шортите, легни по гръб и едва ли ще потънеш, да искаш да се удавиш няма да можеш
0
0
Верто
Верто
14.08.2013 16:16
Не е вярно, че не се потъва - бяхме там, мазахме се с лечебна кал, на брега има душове с топла вода, но се потъва, и още как!
0
0