Pochivka.com»Статии и Новини»Планини»Най-нетипичните места за зимни спортове

Най-нетипичните места за зимни спортове

Пламена M.Пламена M.
Джедай
206
Ски

На прага на поредния зимен сезон всички почитатели на зимните спортове обръщат поглед към местата за практикуването им. Известните дестинации ежегодно се посещават от милиони. Най-запалените фенове обаче със сигурност търсят нови и нетипични места. Тук сме събрали най-странните места за ски и сноуборд, за които едва ли сте чували до сега.

Хермон. Ски курортът е разположен между Израел, Ливан и Сирия. Границата между Сирия и Ливан минава точно през върха на планината. Израелската му част е разположена на южните склонове на планината, известни като Голанските възвишения. Страната печели територията след победа в Шестдневната война през 1967 г.

Ски

Сирия успява да си я върне през 1973 година, но само за две седмици. Поради дългогодишните неразбирателствата между двете страни, определени места от планината са забранени за цивилни, а край пътя към курорта има обезопасени минни полета. От върха на пистата пък скиорите могат да видят израелската военна база и армейските патрулни постове.

Пик–дю-Миди, Френските Пиренеи. Върхът се издига на височина 2877 метра. Единственият начин да се стигне дотам, е кабинков лифт. Мястото е известно най-вече с обсерваторията на НАСА, където е разположен мощен телескоп, с който е заснемана лунната повърхност при подготовката на мисиите Аполо.

Склоновете се определят като изключително опасни, дори смъртоносни. В миналото карането в района без придружител е било забранено. Днес всеки, който иска да се спусне подписва документ, че е наясно с рисковете, които го грозят.

Мауна Кеа, Хавай. Колкото и странно да звучи, на Хавай също има ски курорт. Той се намира на Мауна Кеа – вулканична планина, издигаща на внушителните 4205 метра над морското равнище. Там е разположена най-голямата обсерватория в света, която разполага с 13 телескопа.

Смелите почитатели на зимните спортове могат да стигнат до астрономическият център само по черен път. Оттам започват склоновете, които предлагат отлични условия и изолираност. От 1994 година до днес там се провежда и състезание по сноуборд.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати