Замъкът Aigues

10.11.2010
Aigues

Когато става въпрос за замъци Франция е една от страните, които могат да се похвалят с уникални примери за средновековни крепостни укрепления. Едно от тях е замъкът Aigues (Aigues Castle), който се намира във френския департамент Гард, разположен в южната част на страната. Или всъщност това е живописната територия Прованс. Този дворец притежава едни от най-добре запазените укрепени страни в цяла западна Европа.

Самият замък е заключен точно в центъра на оградните стени, които някога са пазели цял средновековен град. Aigues е отлично съчетание от кули, вътрешни стени с порти, по които може да се разхождате.Във вътрешната мрежа от улички днес са изградени малки магазини за сувенири и подаръци, както и с уютни ресторантчета, предлагащи кулинарни вълшебства.

На мястото на днешния замък е имало голяма постройка още около 102 г. пр. н. е., но за първи път за Aigues се споменава в историческите текстове около 10 в., като в тях мястото се нарича "Ayga Mortas" (мъртвите води). Малко по-късно – през 13 в., Луи IX изгражда тук най-голямото и всъщност единствено средиземноморско пристанище на Франция. В средата и към края на 13 в. точно Aigues е бил отправната точка на кръстоносците. В предната част на средновековния град все още достигат морски води, образуващи уникална вътрешна лагуна.

През 1240 г. Папа Инокентий IV призовава европейските владетели да се поеме експедиция към обетованите земи, която тръгва точнно от това пристанище под командването на Луи IX . Всъщност това е седмия кръстоносен поход, а годината е 1248. По онова време местността на Прованс е във владение на немската империя.

Aigues Castle

Първоначалната цел на Aigues е да е централно място за търговия с Изтока. С течение на времето той се оформя като важен търговски, културен и икономически център.

Градските стени, са строени на два етапа. Първата фаза от изграждането на 1650 метровото укрепление тече по време на царуването на Филип III , а втората - по време на царуването на Филип IV. Главната военна кула е завършена през 1248 г. и днес тя е единственото, което се е съхранило от строителството по времето на Луи IX. Целият Aigues е бил проектиран така, че да е непревземаем, а доказателство за това са дебелите цели шест метра градски стени.

4
Общо гласували: 2
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати