Замъкът Шамбор във Франция (Chambord)

23.05.2010
Chambord

Замъкът Шамбор (Chambord) е едно от най-красивите дворцови укрепления в ренесансов стил в долината на Лоара. Строежът на замъка започва през 1519 г. по времето на Франсоа I и е завършен през 1547 г. През вековете Шамбор е бил използван като място, където френските монарси са се оттегляли при отстъпление или напрегнати политически моменти. Както повечето укрепени крепости, замъкът Шамбор е заобиколен от голям защитен ров, след който е разположен пищен и красив парк.

В състава си Шамбор включва цели 440 стаи. Този замък, който се наира във департамент Лоара-ет-Шер (Loir-et-Cher), заемащ централната част на страната, е една от най-емблематичните и разпознавани средновековни постройки на територията на Франция заради невероятната си архитектура. В стила на Шамбор се премесват традиционните форми и детайли на френските средновековни крепости, примесени с класически италиански архитектурни моменти.

Chambord Castle

Сградата на замъка Шамбор, която така и остава недовършена е издиганата по нареждане на крал Франсоа I от 1519 г. до 1547 г. Той който искал да построи този дворец с идеята да бъде по-близо до любовницата си, която живеела в тачи част на Франция и която била от знатна фамилия. В интериора на Шамбор е оставил майсторския си отпечатък дори Леонардо да Винчи, който посещава двореца, докато той още се строи и изработва някой от гравюрите в него.

Освен 440-те стаи, в замъка Шамбор могат да се видят цели 365 камина, а 13 големи стълбища са изградени между различните нива. Обиколката на прилежащите паркове е около 22 мили, а в тях са издигнати конюшни, в които някога са били настанени цели 1200 жребци и кобили. За цялото време от съществуването на Шамбор до днес по него са се трудили 1800 мъже работници, архитекти и различни майстори.

Шамбор

Световноизвестният Леонардо да Винчи е имал идеята и задачата да построи пищното стълбище на Шамбор, което да се състои от четири импозатни насложени нива. Проектът му обаче остава само на хартия, защото работниците, които построили стълбището го опростили до максимум.

От 1947 г. френската държавата започва напълното възстановяване и реновиране на Шамбор, което трае през следващите 30 г.

3.8
Общо гласували: 12
5 4
4 3
3 3
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
tania
tania
10.03.2016 15:36
Може би тази година ще посетя този красив замък.
0
0