Замъкът Фужер

26.03.2010
Fougeres Castle

Замъкът Фужер (Fougeres Castle) се намира в едноименния средновековен град във провинция Бретан във Франция. В тази северозападна част на страната има уникални средновековни укрепления, сред които Фужер се нарежда сред челните позиции по посещаемост. Замъкът се намира на границата на Бретан и на половината път между Мейн и Нормандия. В продължение на повече от 1000 г. този дворец е бил горд защитник на бретанския район и пази интересна история отвъд крепостните си стени.

Фужер е удивителен паметник на средновековната военната архитектура, а също така се счита за един от най-добре запазените укрепени замъци в Европа. Ако се разходите около и отвъд многовековните стени и ако сте любител на замъците веднага ще усетите приликата между този дворец и по-южно разположеният Каркасон. Ако имате възможност непременно си осигурете въздушна обиколка на местността, която ще ви даде възможност да се налсадите на грандиозното оформление на Фужер , заключено между цели 13 кули.

Днез самъкът е успял в значителна степен да се съхрани в автентичен вид, така, както е бил конструиран през последната половина на 15-ти век. Структурата му, която е изградена от три основни части е блестящ пример за средновековна отбранителна крепост.

Първото ограждение от Фужер служи за защита на замъка и за централно място за атака срещу враговете. Второто ограждение е било мястото, където се в онези векове е кипял ежедневния живот на населението. Тази зона също така се е използвала за подслон на хората при случаи на нападение на крепостта. Третата оградена местностт е била за защита на цялата крепост. След нея следват главните укрепителни стени, пред които е бил изкопан ров. В случаи на нападение той се е изпълвал с вода за по-добра отбрана.

Фужер

Макар и конструиран като перфектната военна крепост Фужер е преминал и през времена на мир и културен живот. Вековната му атмосфера е била вдъхновение за множество писатели и художници. Сред тях се открояват имената на Виктор Юго, Балзак и Шатобриан. Днес посещенията на крепостта са възможни през цялото време на годината, като най-често се организират ученически екскурзии с цел опознаване на историята и миналото на района.

4
Общо гласували: 3
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати