Pochivka.com»Статии и Новини»Заливи»Заливът Ха Лонг (Halong Bay)

Заливът Ха Лонг (Halong Bay)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Заливът Ха Лонг (Halong Bay)

Заливът Ха Лонг е невероятно красива природна местност, намираща се във Виетнам, която е част от списъка със световното природно наследство на ЮНЕСКО. Освен това Ха Лонг е единодушно приет в листата с 33-те най-красиви залива на нашата планета. Този райски кът е разположен в североизточната част на Виетнам, в пределите на провинция Куанг Нин. От тук столицата Ханой е на малко повече от 160 км. Заради удивителните природни гледки и дадености виетнамците са категорични, че този техен залив е сред чудесата на света.

В буквален превод Ха Лонг означава Заливът на спускащия се дракон. Името на залива се свързва с една тукашна легенда, според която преди много много време, когато прадедите на днешните виетнамци се отбранявали от нахлулите китайски войни, на помощ им се притекли боговете, които им изпратили семейство дракони, които да им помогнат да защитят земите си. Семейството дракони се спуснали от небето точно там, където сега се намира Халонг и започнали да ги засипват със скъпоценни камъни.

Когато паднали в морето тези камъни се превърнали в множество острови и по-малки островчета, които се събрали заедно и изградили защитна крепост, която спряла нашествениците. Така хората успели да запазят своята територия и основали Виетнам. Драконовото семейство се влюбило в красивия морски пейзаж и били трогнати от почитта на местните хора, така че решили да останат да живеят на Земята. Там където лежи майката-дракон, сега се намира Ха Лонг, а където са децата й, се намира залива Ту Лонг. Опашката на дракона образува областта Бач Лонг Ви, която е известна с просторните си белопясъчни плажове на полуостров Тра Ко.

Ха Лонг е характерен с хилядите си карстови образувания и островчетa с различна големина и форма. Той има 120 км. дълга брегова ивица и е близо 1 553 квадратни километра по площ, включително и над 2000 островчета. Някои от островите са дом за плаващите селища на рибарите, които се изхранват от плитките води.

Тези плаващи селища образуват нещо като воден град. Във водния град има всичко - детска градина, училище. На няколко от тях има огромни, чудно красиви пещери, с множество сталагмити и сталактити, съществуването и красотата на които в повечето случаи е свързано с местни предания и легенди. Друго характерно за Ха Лонг са островните езера във варовика. Красив пример е остров Дау Бе, който има 6 езера.

Една от най-големите му забележителности са тихите му води и множеството варовикови планини, които са разпръснати из морската шир. Водата в залива е кристално чиста през пролетта и ранното лято. Някои от островите са обширни, като имат приятни малки пясъчни плажове, където може да се излегнете или да се потопите в кристалните води. Особено атрактивен е известният плаж Бей Чей „Bai Chay”, чието име с епревежда като "изгорен", навярно заради тъмния пясък по бреговата ивица . Наименованието на плажа също е свързано с легенда. Тя гласи как през далечната 1287 г. монголците нападнали виетнамците и опожарили крайбрежната ивица, която тогава била покрита с гъста гора.

Заливът Ха Лонг (Halong Bay)

От Бей Чей има опция да наемете лодка, за да разгледате удивителната красота на Ха Лонг. Невероятните варовико формирования напомнят по формата си животни и хора и са нещо, което не можете да видите на друго място. Днес около хиляда формирования имат имена.

Районът е събрал и доста пещери, с внушителни сталагмити и сталактити, някои от които достигат до над 20 м. Някои от известните скални пещери тук са Hang Dau Go (Пещерата на дървените стълбове), която е и най-впечатляваща, Hang Bo Nau (Пещерата на пеликаните), Hang Trinh Nu (Девойката), Hang Sung So(Пещерата на благоговението), Dong Hang Hanh, Dao Tuan Chau , Qua Chuong (Камбаната), Con Voi (Слонът), Thien Cung.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
53
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати