Салар де Уюни (Salar of Uyuni)

19.01.2010

Салар де Уюни (Salar of Uyuni) е най-голямата солена пустиня на нашата планета. Тя е най-обширната и високо разположената подобна природна зона. Не е за вярване как място, което се „нарича” пустиня може да притежава толкова красиви гледки и природни феномени. Салар де Уюни оределено е едно от уникалните кътчета на земята. Гледката на кристално чистата вода, която отразява небесните облаци, създава усещането, че виждате едно огромно огледало. Тази картина ви кара да губите реалните граници и да се чудите кое всъщност е земя и кое – небе.

Природната забележителност Салар де Уюни се намира на територията на Боливия, като е част от пустинната долина Алтиплано. Платото Алтиплано е изключителен пейзаж от невероятни геологични образувания, геометрични пукнатини и солени езера.

Тази най-голяма в света солена пустиня заема обширна територия в в южната част на южноамериканската страна. Съвсем близо е и границата на Боливия с Чили и Аржентина.

Салар де Уюни се счита за най-високата пустиня, защото е разположена на рекордните 3700 м над морското равнище. Самото име на местността се превежда като оградена солена плоскост – solar (солена плоскост) и uyuni, което се превежда като ограда, ограждение. Непосредствено до Салар де Уюни е разположен и град на име Уюни, който има население около 11000 души и който е отправна точка за посещение на тази уникална природна местност.

Салар де Уюни (Salar of Uyuni)

Салар де Уюни е с размери 116 на 96 километра и на места 9-10 метра дебелина на соления слой. Салар де Уюни е най-големият резервоар на сол в света, съдържащ над 10 милиарда тона. От тях 25 хиляди се извличат всяка година за вътрешните нужди на Боливия. Когато е сухо, платото е прекрасен и омайващ пейзаж от невероятни геологични образувания.

С площ от 10 000 кв. км. Салар де Уюни съдържа 10 милиарда тона сол. Солта буквално се изгребва от водата и се насипва на камари. Цялото езеро е оградено от планини и водата не се оттича от никъде. Когато солта се направи на камари, водата се изпарява по-лесно и улеснява транспортирането.

Преди 40 000 години регионът е бил покрит от огромното солено езеро Мичин. След време езерото е пресъхнало и след него са останали две по-малки езера (Поопо и Юри Юри) и други две соленоводни езера – Коипаса и Уюни. Въпреки, че е най-голямото солено езеро, не солта го е направила толкова известно. Когато паднат дъждовете, езерото се превръща в най-голямото естествено огледало в света. Водата е плитката и изключително спокойна.

В Салар де Уюни има и гробище за локомотиви, пълно с ръждясали останки от влакове. Тези стари вагони са се озовали тук, защото Уюни е важна транспортна свръзка в Боливия. Тук където се свързват 4 железопътни линии. Парчетата старо желязо идеално допълват уникалния пейзаж. На юг от Уюни при другите две езера може да видите три вида фламинго. Те са едни от малкото животни в този район. Интересно е още, че Салар де Уюни се използва от астронавтите за калибриране и тестване на сателитни системи в орбита.

Като едно от най-красивите места в Боливия и Южна Америка, Салар де Уюни е и сред основните туристически дестинации на страната и в тази част на континента. Въпреки че е далеч, Салар де Уюни привлича много туристи, които често отсядат в Соления хотел. Той е направен изцяло от сол, както отвън, така и отвътре. Пред хотела има нещо като солен парк с маси и пейки, изработени отново от сол.

4.5
Общо гласували: 8
5 4
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати