Деветте нови културни обекта на ЮНЕСКО

20.07.2016
Филипи

Към списъка за световно културно наследство на ЮНЕСКО са влезли 9 нови обекта, които са уникални със своята история и архитектура. По тази причина организацията се е заела с тяхното защитаване.

Долмените край Антекера, Испания

Долмени край Антекера

Долмените са няколко каменни плочи, които в миналото са се използвали за обреди и религиозни погребения. Подобни места освен в Европа се срещат и в Азия и Африка.

Долмените край Антекера обаче са едни от най-древните. Смята се, че са построени по времето на неолита и са използвани за погребения на мъртвите.

Ани, Турция

Ани, Турция

Средновековният град Ани е бил столицата на арменското царство Камсаракан и важна точка от Пътя на коприната. Градът съхранява жилищни и религиозни сгради от вековете на първите християни и мюсюлмани.

Университетът Наланда, Индия

Древният университет е създаден през V век и е привличал учени от Тибет, Китай, Корея. Преподавали са се будизъм, санскрит и медицина.

Филипи, Гърция

Филипи, Гърция

Древният град Филипи е построен по времето на македонския цар Филип II, бащата на Александър Македонски. Градът е развиван като Малък Рим и разполага с античен театър, форум и палестра.

Пещерният комплекс Горъм, Великобритания

4-те варовикови пещери са обитавани от неандерталците преди повече от 125 000 години и са едни от последните обети, в които са живеели първите хора.

Нан Мадол, Източна Микронезия

Нан Мадол

Нан Мадол е система от 99 изкуствени островчета, на които са се съхранили дворци, храмове и гробници, построени между 1200 и 1500 г. пр. н.е. Структурите са се използвали за религиозни практики през Древността.

Стечки надгробни плочи в Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора и Хърватия

Това са около 30 обекта, които се разполагат в 4 държави. Плочките са надгробни паметници, поставени между XII и XVI век. Отличавате се със своята сложна иконография.

Водни системи канат, Иран

Това са подземни канали, които се разполагат на десетки километри и снабдяват с вода сухата пустиня. Канат е традиционна система, използвана за справедливо разпределение на водата.

Каменните рисунки Цзоцзян Хуасан, Китай

Рисунките представят първото изкуство в Югозападен Китай, като се описва ежедневието на древните хора. Датирани са от V до II век пр. н. е.

4
Общо гласували: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати