Pochivka.com»Статии и Новини»Новини»Това са най-величествените катедрали в цял свят

Това са най-величествените катедрали в цял свят

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k
Свети Петър

Едно от най-красивите произведения на изкуството, които може да видите в нов град, са неговите катедрали. Някои от тях са наистина впечатляващи и задължително трябва да се посетят.

Базиликата Свети Петър, Ватикана

Свети Петър

Тик се събират истински шедьоври като Пиетата на Микеланджело. Базиликата е една най-големите забележителности във Ватикана, където освен картини и култури може да посетите и гробницата на покойните папи.

Дуомо, Флоренция

Флоренция

Строежът на катедралата е започнал още през XIII век, а е осветена 140 години по-късно. Розовата облицовка символизира богатството и просперитета на Флоренция по това време, а архитектурата ѝ я прави една от най-красивите сгради.

Катедралата Сейнт Джон, Ню Йорк

Сейн Джон, Ню Йорк

Това е една от най-големите катедрали в света от 11 200 квадратни метра, колкото две футболни игрища.

Нотр Дам, Париж

Нотр дам

Катедралата е построена в чест на Дева Мария и е една от първите готически катедрали. Известна е и като сградата с висящите подпори, както и като мястото на действие в Парижката света богородица от Виктор Юго.

Сейнт Пол, Лондон

Свети Пол

Катедралата е най-голямата в Англия и е строена като подобие на Базиликата Свети Петър. Може да се похвали със 111-метров купол, оцелял след бомбардировките от Втората световна война.

Катедралата в Кьолн

Катедралата в Кьолн

Най-известната катедрала в Германия е завършена в края на XIX век и е втората по големина готическа сграда в страната с височина на двете кули от 157 метра.

Дуомо, Милано

Дуомо в Милано

Катедралата е третата по големина готическа сграда в света и е строена в продължение на 5 века. Мраморните ѝ кули са общо 135, като всички са със заострени върхове.

Базиликата Сан Марко, Венеция

Базилика Сан Марко

Катедралата е на близо 1000 години и в началото е била малка черква, в която се пазели тленните останки на Свети Марко, покровителят на Венеция.

Базиликата Сан Франческо, Асиси

Базилика в Асиси

Базиликата е осветена през 1253 година и в нея се намират фрески на италианския скулптор Джото ди Бондоне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати