Замъкът Алморол

10.11.2010
Almourol Castle

Замъкът Алморол (Almourol Castle) е масивна средновековна крепост, разположена на малкия едноименен скалист остров в средата на река Тахо в Португалия. Замъкът е една от най-големите забележителности в тази част на Централна Португалия. Той стои самотно на острова между селищата Вила Нова да Баркуня и Прая до Рибатейо и безспорно е една от най-красивите и автентични крепости, успели да се съхранят на територията на страната.

Няма никакви научни обосновки, откъде точно произлиза името Алморол, което прави трудно и обяснението какво точно значи то. Най-широко е приета теория, че името идва от арабската думата almoran, която се превежда като "висок камък". Тази хипотеза е доста състоятелна, имайки предвид разположението на замъка Алморол, изграден на 18 метра над земята от масивни гранитни блокове.

Размерите на Алморол достигат до 310 м дължина, 75 метра ширина, а най-високите му части достигат до 18 м височина. Първите сведения за крепостта я свързват с римско време. Когато португалците завзели тукашните територии през 1129 г. Алморал вече е съществувал под това име като укрепление. Археологическите разкопки около двореца са открили много артефакти датиращи от римския период (предимно монети), както и различни средновековни медали.

По време на царуването на Алфонсо I Алморол е във владение на маврите. В този период на Реконкиста, а и по-късно, крепостта е играла ключова роля за контрол на търговските пътища на петрол, пшеница, свинско месо, плодове и дървен материал между различните региони и в Лисабон.

Малко по-късно стратегическото разположение на замъка Алморол попада в ръцете на рицарите-тамплиери. По това време те имали отговорността да защитават старата столица – Коимбра. Тамплиерите отделили много труд и средства, за да укрепят замъка Алморол, а резултат от тяхната работа се е запазил и до днес. На главната порта на двореца е изписано, че той е завършен през 1171 г. - само две години след построяването на двореца в Томар. Тези два замъка се отличават със сходните си конструкции – четириъгълен дизайн с масивни и високи защитни стени и девет наблюдателни кули.

Замъкът Алморол

През 20 век замъкът Алморол е адаптиран като държавна резиденция. Той е основно реставриран между 1940 и 1950 г. В момента дворецът е собственост на Министерството на отбраната в Португалия, а доброто му състояние се поддържа от Практическото училище по строителство в Танкос.

4
Общо гласували: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати