Кралския дворец Ла Гранха

13.01.2011
La Granja

Кралският дворец Ла Гранха (La Granja Palace) е удивителен бароков дворцов комплекс, който някога е бил лятна царска резиденция и отличен пример за европейска дворцова архитектура. Дворецът е построен по северните склонове на Сиера де Гуадарама, който са прочути с гъстата си дървесна растителност. Поради разположението си в този природно наситен район замъкът Ла Гранха се превръща в любимо място за лов на много кастилски царе.

Историята на Кралския дворец Ла Гранха започва през 1450 г., когато Хенри IV издига в планинския района на Сиера де Гуадарама малка ловна хижа. По-късно Изабела I Кастилска дарява Ла Гранха на монасите от манастира Перал в Сеговия. Именно те издигнали фермата, откъдето всъщност идва името Ла Гранха, което от испански се превежда като ферма. Наред с Ла Гранха монасите построили и приют за бездомни хора.

През 1719 година от Филип V закупил имота и двореца от монасите и започнал мащабна реконструкция върху основите на ранната ловна хижа. Грандиозният план на монарха предвижда изграждането на нов дворец и градини по модела на Версайския дворец (Versailles), построен от дядо му, краля на Франция - Луи XIV. Също като замъка във Версай, Ла Гранха започва като седалище на правната власт и преминава постепенно в ръцете на монарсите.

Ла Граня

Градините на Царския дворец Ла Гранха са нещо, което си струва да се види. Невероятно красиви и отлично аранжирани, те са направени изцяло по модел на версайските. Около тях остава гъстата планинска гора. Цели двадесет и шест невероятни скулптурни чешми украсяват парка. По повод на т.нар Бани на Диана перманентно отегченият Филип V казал: „Струваха ми цели три милиона, а ме забавляваха точно 3 минути.”

Всички фонтани представляват теми от класическата митология, включително гръцки божества, алегории и сцени от митове. За да се избеген корозията на статуите, те са боядисани така, че да имитират бронз, а изящна имитация на мрамор придава свежия вид на митологичните фигури.

4
Общо гласували: 3
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати